Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listor: Länets rikaste - kommun för kommun

Tolv personer i länet hade en taxerad förvärvsinkomst på mer än 3 miljoner kronor under 2012, varav elva är bosatta i Örebro. Tomas och Karin Östgren, Örebro, redovisar i särklass högst kapitalinkomst med tillsammans 95 miljoner kronor.

Annons

Tre av toppinkomsttagarna är chefer inom Atlas Copco, de har årsinkomster runt 3 miljoner kronor.

Men inkomsterna av kapital är fem gånger större än förvärvsinkomsterna för de högsta inkomsttagarna runt om i länet.

De tio högsta inkomsttagarna i länets tolv kommuner, 120 personer, hade 2012 en sammanlagd beskattningsbar inkomst på 610 miljoner kronor, varav 112 miljoner i förvärvsinkomst (lön, pension och inkomst av näringsverksamhet) men hela 498 miljoner kronor i kapitalinkomster (reavinster på aktier och fastigheter, ränteinkomster millimeter).

Det motsvarar ett snitt på drygt 5 miljoner för dessa 120 personer, varav 930 000 kr i förvärvsinkomst och 4,2 miljoner i kapitalinkomst.

Men spridningen inom gruppen är stor och där det visar sig att toppinkomsterna i regioncentrumet Örebro ligger i en helt annan kategori än övriga länet. De tio högsta inkomsttagarna i Örebro har 51 procent av kapitalinkomsterna som länets 120 toppar har. Vid en likartad fördelning skulle det vara 8 procent.

En starkt bidragande orsak till denna snedfördelning är Tomas och Karin Östgren i Örebro, som under 2012 sålde sitt företag Miljöteamet och redovisar en kapitalinkomst på cirka 95 miljoner kronor.

De har varit mycket framgångsrika entreprenörer inom städbranschen. Startade Miljöteamet från scratch i början av 1990-talet som 20 år senare var ett av Nordens största städföretaget med 1700 anställda och rikstäckande verksamhet.

Våren 2012 sålde makarna Östgren Miljöteamet till det danska riskkapitalbolaget Polaris. Köpeskillingen har varit okänd fram tills nu när den skattepliktiga kapitalinkomsten för säljarna visar sig uppgå till cirka 95 miljoner kronor.

Tomas och Karin Östgren driver nu företaget Four FM, som har sina rötter i Miljöteamet. I samband med städuppdrag fick man allt oftare frågan om tilläggstjänster som fastighetsskötsel, receptionisttjänster, kaffeautomater och mycket annat, som med ett fackuttryck kallas facility management.

”Det finns ett stort tomrum att fylla på den nordiska marknaden” skriver Four FM på sin hemsida och klargör att bolaget har ambitionen att fylla detta tomrum och bli en ledande aktör.

Mycket har hänt på fem år i inkomsttoppen. Taxeringsåret 2007, tjänade länets 120 högsta inkomsttagare (sammanräknad förvärvsinkomst) tillsammans 217 miljoner kronor, en ökning med 105 miljoner kronor. Det motsvarar en inkomstökning på 94 procent.

Mer läsning

Annons