Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse förmordförsök i Zinkgruvan

(UPPDATERAD) Det blev livstids fängelse för mannen som försökte mörda Luis Vasconcelos utanför hans hem i Zinkgruvan den 4 december 2008.
– Väldigt skönt, säger Vasconcelos. 36-åringen döms även för två mord samt flera andra brott.

Annons

Redan i november kom Attunda tingsrätt fram till att 36-åringen var skyldig på samtliga åtalspunkter. Efter det har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I den slås det fast att 36-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Det gjorde han heller inte när gärningarna begicks.

Det gjorde att förutsättningarna saknades för att döma honom till vård. Därmed blev straffet det väntade när Attunda tingsrätt på tisdagen kom med sin dom: livstids fängelse.

Luis Vasconcelos gläds över beslutet.

– Jag var lite nervös innan men det här var helt perfekt, säger han. Det var vad jag trodde på också, efter att undersökningen kom fram till att han inte var sjuk.

Luis får nära 249 000 kronor i skadestånd. Han hade hoppats på mer eftersom han förlorade mycket pengar när han blev skjuten. Luis kunde inte längre driva sin nystartade restaurang i Askersund och tvingades senare att sälja den.

– Men det är ändå okej. Huvudsaken är att han fick livstid, säger Luis som numera bor i Stockholm igen.

Tingsrätten anser att bevisen mot 36-åringen är överväldigande. Det är visat att mannen hatade Luis, som han felaktigt trodde hade sextrakasserat hans sambo.

Han hade noggrant kartlagt Luis Vasconcelos. Det vapen Luis sköts med hittades i ett förråd som tillhörde 36-åringen. Där fanns också ammunition av samma typ som användes vid mordförsöket.

36-åringens mobiltelefonsamtal visade också att han fanns i närheten av Zinkgruvan när mordförsöket inträffade.

Förutom skotten mot Vasconcelos döms 36-åringen även för två mord i Stockholmstrakten. Gemensam nämnare är även där svartsjuka och att dåden var noggrant planerade. Plus att motivet var väldigt långsökt. Båda offren hade på 90-talet haft relationer med kvinnor som 36-åringen var eller hade varit tillsammans med.

Tingsrätten skriver att mannen ältar gamla oförrätter och att han fortfarande tycker mycket illa om sina offer. Männen har förstört hans liv, menar 36-åringen.

Morden har karaktär av rena avrättningar, enligt domstolen. Straffvärdet är så högt att morden var för sig hade gett livstids fängelse.

36-åringen döms även för flera andra brott, bland annat grov misshandel och vapenbrott. Han nekade till alla brott.

Fakta

Luis Vasconcelos sköts med minst tre skott som träffade benen och magen.

Han fick livshotande skador och låg länge på sjukhus.

Luis hade tidigare jobbat ihop med 36-åringens sambo. 36-åringen trodde felaktigt att Luis hade sextrakasserat henne. De två männen hade aldrig träffats. Vasconcelos lider fortfarande av sviterna efter mordförsöket.

Morden: Den 4 mars 2008 mördades en 38-årig man i Skärholmen. Den 9 februari 2010 sköts 31-årig man i Rotebro till döds. Båda männen var vanliga familjefäder.

Mer läsning

Annons