Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljög i rätten om betalning- två döms till fängelse

En trio från länet ljög under en förhandling i tingsrätten. Nu döms de för mened - två av dem till sex månaders fängelse.

Annons

I början av 2000-talet köpte ett par från länet ett företag. Ett köpebrev upprättades där det angavs hur den återstående skulden på 200 000 kronor skulle regleras.

Men när paret betalat 20 000 kronor tyckte de att det fick vara nog. De ställde in betalningarna, eftersom de ansåg att säljaren hade svikit dem. Enligt paret hade säljaren lovat att hjälpa till, men i stället började han konkurrera med dem.

Säljaren tog saken till tingsrätten, och där bedyrade paret att hela skulden hade betalats. En äldre kvinna som var involverad i verksamheten sa samma sak.

Det här gjorde att säljaren förlorade tvisten.

Men i efterhand kom det fram att trions uppgifter var falska. De åtalades för mened och har nu dömts för brottet.

Alla tre har erkänt att de medvetet ljög under förhandlingen. Den äldre kvinnan fick instruktioner av paret om vad hon skulle säga i domstolen.

"Att göra sig skyldig till mened är ett allvarligt brott. För en domstol är det grundläggande att kunna lita på vad vittnena säger. Annars sätts rättsordningen ur spel", skriver tingsrätten i sin dom.

Bara den som kan åberopa speciella skäl slipper fängelse. Det kan den yngre kvinnan göra. Hon har allvarliga psykiska problem och döms därför till villkorlig dom och ett högt bötesstraff, 180 dagsböter. Maxgränsen för dagsböter går vid 200.

Mannen och den äldre kvinnan döms till sex månaders fängelse.

Tvisten om skulden gick vidare till hovrätten. Där blev det förlikning som innebar att säljaren fick sina pengar. Parets borgenärer fick betala de 180 000 kronorna.

Mer läsning

Annons