Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

149 000 kronor mer i friskolepeng

Domen tidigare i år om friskolepengens storlek till Löa friskola kommer nu kosta kommunen 149 000 kronor extra. Och nu beräknar kommunen friskolepengen efter efter de regler som domstolen kräver.

Annons

Löa friskola begärde hos Förvaltningsrätten att kommunens beslut om friskolepeng 2012 och 2013 revs upp. Skolan ansåg att de tilldelades för lite pengar jämfört med kommunens egna skolkostnader som ska styra storleken på friskolepengen.

Och Löa friskola fick rätt på en punkt i sina krav och det var hur lokalkostnader ska räknas ut när friskolepeng beräknas. Kommunen fick inte, som de hade gjort, åberopa den undantagsregel om tillfälligt högre kostnader för den kommunala skolan på grund av ombyggnationerna i Kyrkbacksskolan. Den bestämmelsen gäller inte efter fem år från renovering. Detta sade domstolen i juni när domen föll.

Och nu finns ett facit på vad domen innebär ekonomiskt för Ljusnarsbergs kommun.

– För 2013 betalar vi nu in 149 000 kronor extra till Löa friskola och sedan följer vi de regler som gäller för friskolepeng. Vi hade ju extra höga kostnader för ombyggnationer i Kyrkbackskolan och när vi beräknade Löa friskolas lokalkostnader räknade vi bort de extra kostnader som kommunen hade. Men detta undantagsfall fick vi bara åberopa i fem år, säger skolchef Anders Nordlund.

Lika ska gälla för skolpeng

Skolpengen ska fördelas på samma grunder till de kommunala skolorna som till de fristående skolorna. På samma grunder ska innebära att en kommun använder samma fördelningsprinciper vid beräkningen av skolpeng till alla skolenheter. Den resurs en elev bär med sig ska alltså inte variera beroende av om eleven går i en fristående eller i en kommunal skola. Detta förhållningssätt kallas likabehandlingsprincipen i skollagen.

Mer läsning

Annons