Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18,8 miljoner kronor i överskott för kommunen

Ljusnarsbergs kommun redovisar ett överskott för 2013 på drygt 18,8 miljoner kronor.– Det är ett av de bästa resultaten vi gjort i kommunen, säger kommunchef Bo Wallströmer.

Annons
- Det är ett av de bästa resultaten vi gjort någonsin, säger Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsberg.

I budgeten hade kommunfullmäktige beslutat om ett överskott på 4,6 miljoner kronor. Resultatet blev drygt 14 miljoner bättre. Förklaringarna till detta är flera.

– Skatteintäkterna blev 1,8 miljoner kronor högre än beräknat. Och vi hade en befolkningsökning i fjol och befolkningstalet påverkar våra skatteintäkter och ger högre statsbidrag.

En snittberäkning som används i kommunförvaltningen brukar räkna med en ökning i intäkter för kommunen med 50 000 kronor per extra ny invånare.

– Det är en ungefärlig beräkning. En del nya invånare ger mer i intäktsökning, andra mindre.

Förra året ökade Ljusnarsbergs befolkning med 27 invånare till 4 875 invånare. I budgeten hade kommunen räknat med en befolkningsminskning på 75 personer.

Andra intäkter som förbättrade fjolårets resultat var en återbetalning till kommunen av försäkringspengar, så kallade AFA-pengar, på 4,5 miljoner kronor. Medel från Naturvårdsverket för naturreservatet Finnkullberget gav också en resultatförbättring för fjolåret på 2,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons