Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-årig man hittades död på Rällsögården

Helgen den 17–18 januari hittades en intagen på Rällsögårdens behandlingshem, en 24-årig man, död i sängen på sitt rum. Varför han dog är oklart än så länge men behandlingshemmet har under en tid varit hårt pressat av överbeläggning.

Annons
Man funnen död. En 24-årig man hittades död i sin säng på Rällsögården. Dödsorsaken är ännu okänd. Behandlingshemmet har under en tid varit pressat av överbeläggning.

Enligt en anonym källa ska Rällsögården vid tiden för dödsfallet haft en hundraprocentig överbeläggning på avdelningen där den avlidne mannen satt.

– I nuläget är det ovärdigt för de klienter som kommer till Rällsögården. Det finns ingen plats så de får sova i korridorer, samtalsrum och gamla rökrum, säger en person som vill vara anonym.

Möjligen kan den

slutgiltiga obduktionsrapporten ge svaret till dödsorsaken, men den kommer förmodligen inte förrän om ytterligare ett par månader. Polisen kallades till Rällsögården vid upptäckten av den döde.

– Vi har särskilt bett om att rättsmedicin letar efter spår av Spice eftersom denna drog har blivit så vanlig, säger Annelie Löthgren vid polisen i Lindesberg.

Hon tillägger att även om sådana spår hittas är inte allt inom denna drogkategori klassad som narkotika och kriminaliserad.

En första preliminär obduktionsrapport angav endast att dödsfallet inte var vållat av någon annans handaverkan.

I dagsläget finns inga misstankar om brott.

Rällsögården har, liksom de flesta behandlingshem, ett hårt tryck på sig med bland annat avsevärd överbeläggning och provisoriska lösningar. Det har spekulerats om att överbeläggningen ska ha lett till ett ökat risktagande för klienterna i form av bland annat insmugglade droger.

Verksamhetschef Maria Skoglund säger att arbetssituationen varit och är extrem på Rällsögården.

– I detta fall kan vi inte på något sätt se ett samband mellan dödsfallet och arbetssituationen. Vi har upprättat en Lex Sarah-rapport och avvaktar de utredningar som pågår, säger hon.

Allt annat innan fakta finns blir bara spekulationer, den inställningen har både Maria Skoglund och polisen.

Thord Jansson är

fackordförande för Statstjänstemännen, ST, inom Statens institutionsstyrelse, Sis, som är huvudman för Rällsögården.

– Vi har pratat med Sis rent allmänt när det gäller situationen på hemmen. Just nu jobbar vi ganska brett med alla LVM-hem, med tanke på den extrema överbeläggning som råder har vi svårt att fokusera på enskilda hem, säger Thord Jansson.

Stämmer det att personalen på Rällsögården har slagit larm angående situationen på just detta hem?

– Ja, det stämmer, säger Thord Jansson.

Mer läsning

Annons