Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

330 000 kronor till förstudie om gruvfall

Med 330 000 kronor ska en förstudie om hur metalläckage kan tas om hand via restprodukter från pappersindustrin ske. Merparten av undersökningen ska ske i Kopparberg.

Annons

Det är den statliga myndigheten Vinnova som beviljat pengarna till Bergkraft Bergslagen AB.

– Det handlar om efterbehandling av vittrat gruvavfall som läcker metaller. Och poängen med projektet är att göra detta med restprodukter från pappersindustrin, restprodukter som annars bara hade hamnat på deponi, berättar Mattias Bäckström, miljökemist på Bergskraft Bergslagen AB.

Metoden har redan testats av Bergskraft i mindre skala.

– Ja, vi har gjort tester och metoden verkar fungera. Men vi har bara jobbat med ett antal 100 ton och nu vill vi göra försöket i större skala. Det kan handla om tusentals, miljontals, ton med gruvavfall som vi behöver efterbehandla.

Den totala budgeten för förstudien, som ska genomföras under 2014, är cirka 450 000 kronor och bland annat går Bergskraft in med pengar till studien också.

– Ambitionen är att förstudien ska kunna ge möjlighet till en ny ansökan senare om ett större projekt om det här, säger Mattias Bäckström.

Vinnova har vid två tillfällen fördelat totalt 41 miljoner kronor för projekt om miljöteknik för perioden 2013-2015. I den nu avslutade andra omgången fick 29 projekt, inklusive Bergskraft, dela på 32 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons