Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7,3 miljoner i”vinst” för kommunen

Ljusnarsbergs kommun redovisar ett överskott för verksamhetsåret 2010 på 7,3 miljoner kronor. I budgeten hade kommunen räknat med ett plus på 1,7 miljoner kronor.

Annons

– Det är ett godkänt resultat, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Det är till och med bättre än vad jag trodde från början.

Sämre i år

Trots att det bara har gått tre månader in på 2011 fastslår ekonomichefen att det blir ett sämre ekonomiskt resultat innevarande år.

– Statsbidragen minskar i år. Detta gör att det kommer att bli mycket kämpigt.

Stora avvikelser

När det gäller 2010 gjorde allmänna utskottet ett överskott på 5,3 miljoner kronor medan sociala utskottet och bildningsutskottet gjorde ett underskott på vardera 300 000 kronor.

Inom allmänna utskottet finns stora avvikelser inom de olika verksamheterna. På kommunstyrelsens disponibla medel och den centrala lönepotten blev det ett överskott på 3,5 miljoner.

Däremot blev det underskott bland annat i form av olika personalkostnader för bland andra före detta socialchef och före detta kommunchef. Vidare gick kostverksamheten med ett underskott på 1,4 miljoner kronor, varav en miljon kronor avser lägre intäkter för sålda portioner.

4,7 miljoner i socialbidrag

Sociala utskottets resultat beror i huvudsak på ett underskott för ordinärt boende inom hemtjänsten och Treskillingen med 2,7 miljoner kronor. Noterbart i övrigt är att försörjningsstödet minskade med cirka 700 000 kronor. Totalt betalade kommunen ut drygt 4,7 miljoner i socialbidrag.

Bildningsutskottets underskott beror främst på högre kostnader för interkommunala ersättningar. Den delen av budgeten överskreds med 1,1 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons