Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivt byalag i Dammenordnade mysig vinterfest

 Ledordet för Dammens byalag är bygdegemenskap. Det har föreningen också lyckats skapa.– Innan byalaget fanns visste vi knappt vilka grannarna var, säger byalagets Lasse Carlson.

Annons
Vinterfest. Byalaget i Dammen anordnar flera fester om året. Den här innehöll både korvgrillning och tipspromenad. bild: annika nygren-berg

Numera, 14 år senare, vet han mycket väl vilka de övriga byborna är.

I Dammen med omnejd finns ett 50-tal fast boende. En stor del av dem är medlemmar i byalaget. En ännu större del av medlemmarna är familjer med fritidshus i området.

Majbrasa, gökotta och kräftskiva är några av de aktiviteter som byalaget årligen genomför. Och det är nog det här med festligheter som utmärker den här ideella föreningen.

– Andra byalag har många andra aktiviteter för medlemmarna. Vi är nog mestadels en festförening, säger Gunnar Fransson, ordförande i byalaget.

Bevara historien

Förklaringen ligger till stor del i att föreningen inte har någon lokal att vistas i. Alla aktiviteter sker därför utomhus, under festligare former. Förutom festligheter driver föreningen även frågor som rör den lilla byn med omnejd. Deltagande i kommunens bygderåd är en viktig del i det arbetet. Likaså att i så stor utsträckning som möjligt bevara områdets historia.

I Dammen med omnejd finns även en väl fungerande vägsamfällighetsförening.

– Vår tidning Dammluckan är också viktig för att sprida information om både händelser och aktiviteter, berättar Fransson.

Gissningstävling

Dammluckan innehåller allt från information om aktiviteter och andra viktiga händelser till familjenytt och andra små guldkorn. Tidningsmakaren är till största delen Mona Carlson.

Byalaget anordnar också flertalet tävlingar. Pågående tävling är ”När flyter flotten?”, vilken går ut på att gissa när den utlagda flotten vid Båtudden flyter på vattnet.

– Det blir nog i början av april. Fjärde eller femte, kanske, tror Olle Jansson.

De som gissar rätt blir årets Isprins respektive Isprinsessa.

När NA är på besök är det vinterfesten anno 2011 som ska skrivas in i historieboken. Förutom deltagande i tipspromenad och inmundigande av grillad korv är det samtalen mellan deltagarna som står i fokus.

– Jag försöker vara med på allt som händer i byn. Det är trevligt att träffas, säger Karl-Yngve Nilsson.

Mer läsning

Annons