Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt som plingar ärinte guld som glimmar

Envishet och tålamod. För den som inte besitter dessa två förmågor är sökandet med en metalldetektor uteslutet som hobby. Clifford Hallberg har dock stora mängder av bådadera.

Annons
Söka, lyssna, gräva, lyssna, fynda. Att söka efter gamla, gömda ting med en metalldetektor kräver stort intresse och mycket tålamod. Clifford Hallberg har båda delarna. Bild: annika nygren-berg

Timme efter timme kan han gå fram och tillbaka över åkrar och fält. När det så plingar till i metalldetektorn skjuter adrenalinet direkt ut i kroppen.

– Det är samma härliga känsla varje gång. Man vet ju inte vad som är gömt i backen, säger han.

Nio gånger av tio är det dock skräp, som kapsyler eller moderna metallföremål. Men vetskapen om att det vid nästa pling kan vara något riktigt bra för honom alltid målmedvetet vidare.

För drygt 30 år sedan köpte han den första detektorn. Några år senare hittade han en förening för likasinnade i England. Efter en tids brevväxling med föreningens ordförande reste han dit.

Fram till dagens datum har antalet resor blivit 21. Det som driver honom, förutom gemenskapen, är att sökandet på åkrar och fält i ett land med betydligt äldre historia än Bergslagen med omnejd, ofta resulterar i riktigt gamla fynd.

– Glädjen var stor när jag hittade min första romerska peng. Känslan av att stå där med ett mynt från omkring år 260 efter Kristus var fantastisk.

– Värdet på den är inte mer än 100 kronor, men för mig är det en av det bättre saker jag funnit.

Just nu dammsuger han tre åkrar i Ljusnarsberg på föremål som kan beskriva traktens historia. Det har tagit tid att få tillstånd från länsstyrelsen att söka på områdena, men nu är det grönt ljus.

Burken med föremål han hittat på åkrarna ses nog av många som skräp. Men för Clifford är de värdefulla.

– Det är intressant att föreställa sig historien bakom människan som en gång bar det där spännet. Därför försöker jag också lära mig mer om personer som har bott vid och brukat marken där jag går.

Nu är han i färd med att ansöka om tillstånd för nya områden runt om i Ljusnarsberg. Planen är att ställa ut föremålen på hembygdsföreningens museum och på internet.

Clifford är i född och uppväxt i Stockholmstrakten. Han utbildade sig till telemontör, men fann snart att det inte riktigt passade honom. Efter några år på olika jobb hamnade han slutligen vid Storstockholms lokaltrafik, SL. Där blev han kvar i 30 år.

De sista tio åren på SL var han dock sjukskriven. Efter många år av utredningar konstaterade läkarna att han hade fibromyalgi.

– Jag har alltid varit liten och energisk. Men det är inte alltid kroppen är med på det. Vissa saker kan jag bara göra korta stunder och däremellan måste jag vila. Annars får jag riktigt ont.

– Det svåraste med det här har varit att övertyga mig själv om att jag inte klarar av att göra allt.

Sedan fyra år tillbaka bor Clifford i Kopparberg. Att han hamnade just här är en historia i sig. I mitten av 80-talet läste han i en äventyrstidning om möjligheterna till bra guldvaskning i Nittälven. Han och en kompis köpte således varsin vaskpanna och drog då iväg på ett ”pojkäventyr”.

– Något guld hittade vi inte, men däremot mängder av lingon, minns han.

I minnet finns också den storslagna naturen och de vackra omgivningarna. När han 2001 letade han efter ett hus föll valet naturligt på Kopparberg. Ett par år senare slog han till. Till en början var huset en sommarstuga, men 2007 blev det ett permanentboende. Något han inte ångrat.

Clifford trivs bra och har inte haft något problem att bli en av ortsborna. Numera ingår han också i hembygdsföreningens styrelse.

Genom Cliffords försorg är även föreningens 12 000 glasplåtar snart räddade. Han rengör dem, skannar i dem i datorn och arkiverar dem för framtiden.

– De höll på att bli helt förstörda. Det vore hemskt om en sådan stor del av Ljusnarsbergs historia skulle försvinna.

Clifford Hallberg om...

Universum.

– Jag har alltid varit intresserad av det mystiska. Rymden är riktigt spännande, och något jag läst en hel del om.

Ett framtida projekt.

– Att åka till trakterna kring Ystad för att leta efter bärnsten eller till Kumlatrakten för att leta trilobiter. Det är något jag pratat om länge, men som ännu inte blivit av.

Drömresan.

– Att åka med arkeologer till Grekland eller Nordafrika och leta efter fynd. Eftersom stora delar av markytan består av sand är nästan ingenting förstört.

Det ultimata fyndet.

– Ett fint bevarat mynt från tiden före Kristus.

Det största egna fyndet.

– I en park i Stockholm hittade jag 187 mynt på en och samma dag.

FAKTA

Namn: Clifford Hallberg.

Bor: Villa i Kopparberg.

Familj: Sonen Christoffer.

Ålder: Fyller 56 men är 25 i själen.

Gör: Äventyrlig sjuk-

pensionär med förkärlek till det som varit.

Det visste du inte om

Clifford: Har fött upp majs-, pyton- och boaormar. Som mest hade han 29 terrarium fyllda med ormar, spindlar, ödlor och skalbaggar. I dag har han dock inga ormar.

Mer läsning

Annons