Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda andlig storbandsupplevelse

Kan tre musiker lyckas göra vad tjugoen plus kör gjorde 1968. Ja, och det gjorde de i Ljusnarsbergs kyrka i söndags kväll. Trion framförde delar ur Duke Ellingtons Sacred Concerts.

Annons
Ellington-toner. Håkan Werling hade en diskret underordnad framtoning som person, men inte musiken från hans sopransax. Ingegerd Hultén klarade med marginal av att ge sig på det som Alice Babs sjöng tillsammans med Duke Ellington.

Robert Henriksson på piano och Håkan Werling, i huvudsak på sopransax, gav tillsammans med sopranen Ingegerd Hultén sitt urval och sina tolkningar av Ellingtons musik.

Vad Ingegerd Hultén sjöng gjorde Alice Babs för cirka 40 år sedan.

Lindesbergaren och jazz-entusiasten Sten B Norén kunde inte hålla sig efter konserten och visade sin uppskattning genom att greppa en mikrofon och tacka musikerna.

– Det här kan väl inte bli något tänkte jag när jag så en blänkare i tidningen, men det blev det. Både Duke Ellington och vår Herre har njutit och Alice Babs får passa sig, sa Sten B Norén.

40-tal besökare

Sopranen Ingegerd Hultén är sångerska och lärare vid Musikhögskolan Ingesund. Det är också arbetsplatsen för pianisten Robert Henriksson. Håkan Werling har undervisat vid skolan, men är framför allt verksam som saxofonist i jazzvärlden.

– Jag hade kontakt med Ingegerd i ett helt annat sammanhang och blev intresserad att få hit dem när hon berättade om trion, säger kantor Viveca Sjödell.

Ett 40-tal Kopparbergsbor hade lockats till konserten.

– Vi är intresserade av olika sorters musik och går och lyssnar när det arran-geras något här i Kopparberg. Både i kyrkan och hos doktor Rönnegård, berättade Lars-Erik och Anita Pettersson i utgången.

Duke Ellington

Edward Kennedy ”Duke” Ellington,

född 1899 i Washington DC, död 1974 i New York.

Han var jazzmusiker, pianist, kompositör och orkester-ledare.

Ellington skrev under de sista tio åren av sitt liv musik till tre konserter som går under samlingsbegreppet Sacred Concerts. 1965 A Concert of Sacred Music, 1968 Second Sacred Concert och 1973 Third Sacred Concert.

Mer läsning

Annons