Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansiktslyftning för postmuseet

Postmuseet i Kopparberg står inför en rejäl upprustning och omgörning. Efter nyår inledde Hans Harnisch och Clifford Hallberg en genomgång av rummen och vad de innehåller. Målet är ett mer lättöverskådligt och pedagogiskt museum.

Annons
Nya gardiner. Här skulle det behövas gammaldags lite tyngre gardiner av den typ de hade vid förra sekelskiftet. Clifford Hallberg och Hans Harnisch begrundar fönstren i postkontoret.

Tiden var kommen för att förnya museet. Under senare år har det inte hänt så mycket och det som gjorts har inte alltid varit så genomtänkt. Dessutom är tillgängligheten för handikappade inte så god som myndigheterna önskat.

Nu har Hans Harnisch och Clifford Hallberg inlett ett arbete som förhoppningsvis ska vara klart till 16 juni i år då museet öppnas igen.

Ordnar samlingarna

I det rum som hyser själva postkontoret har de två möblerat om samt ordnat samlingarna så de stämmer mer med det rummet ska skildra.

– Så har riksspelmannen Carl Erik Hartman fått ett eget rum. Här har vi dels ett skåp och dels en kista med hans noter från hans hem samt flera instrument, berättar Clifford.

Han pekar sedan på motsatta väggen där det är tänkt att träsnidaren Håkan Aronssons alster ska få plats. Här behövs ett vitrinskåp av äldre modell, något som de båda herrarna hoppas någon kan skänka eller ge tips om.

I samma rum ska också en temavägg ordnas där man byter ämne varje år.

Uppsnyggning

Skomakarrummet och guldsmedsrummet har båda fått en uppsnyggning och fotoateljén står på tur. Det är olika mycket att göra i rummen, men ambitionen är att göra det lättöverskådligt och pedagogiskt i hela museet.

Mycket grejor är det och en del har fått flyttas för att inte skymma helheten.

– Men det finns också en del vi saknar. Vi skulle vilja ha ett gammaldags skrivbordsunderlägg med läskpapper och gardiner som stämmer överens med inredningen i övrigt i postkontoret, säger Hans.

Han efterlyser också figurer av den typ som Erik Berglöf tillverkade under 1920-talet.

På utsidan ska skyltskåpen förnyas och förses med nya bilder.

– De flesta är från de glasplåtar jag håller på att kopiera, berättar Clifford.

När postmuseet är färdigt för visning står nästa museum, Hembygdsmuseet på tur. Det planerade museet över Kaveltorpsfältet och verksamheten där skjuts något på framtiden.

Tjänare. Hans Harnisch hälsar på guldsmeden som arbetar med en ”guldring”.

Mer läsning

Annons