Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansträngd förening söker hyresintäkter

Det akuta hotet mot bostadsrättsföreningen Centrum i Ställdalen är undanröjt sedan föreningen kunnat göra en överenskommelse med Fortum. Däremot är likviditeten fortfarande ansträngd och föreningen söker nya hyresgäster för att öka intäkterna.

Annons

Det blir dock inte aktuellt att placera asylsökande i föreningens fastigheter. Det uppger föreningens ordförande Sven Olofson.

Vissa kontakter

Det har varit vissa kontakter mellan föreningens styrelse och Jimmy Hoppe, som hyr Ritas hotell och som har asylförläggningen i Gärdshyttan, men det har inte lett någonstans.

– Ljusnarsbergs kommun har sagt nej till fler asylsökande i Ställdalen och därmed är det inte längre aktuellt, säger Sven Olofsson.

– Det stämmer. Vi som kommun anser att en så liten ort som Ställdalen inte tål fler asylsökande. Vi har därför vädjat till Migrationsverket att inte placera fler där, säger kommunchef Tommy Larserö.

Saknas intäkter

I föreningens tre fastigheter finns 56 lägenheter och av dessa är 38 uthyrda. Det innebär att det saknas intäkter för 18 lägenheter, pengar som föreningen är i stort behov av.

Föreningen sökte hjälp hos kommunen i november i fjol. Man ville ha ett borgensåtagande från dess sida på en halv miljon kronor, vilket kommunstyrelsen sade nej till. Överenskommelsen med energileverantören Fortum, där kommunen varit med och förhandlat, har alltså undanröjt det akuta problemet.

Bättre sits i dag

– Även om vi fortfarande har problem med likviditeten har vi i dag en bättre sits än vi hade för en tid sedan. Samtidigt måste vi öka intäkterna och även få betalt för alla de uthyrda lägenheterna. Det får vi inte i dag.

På frågan om föreningen riskerar att gå i konkurs svarar Sven Olofson:

– Ingen har begärt oss i konkurs och än så länge har vi möjligheten att välja om vi vill ansöka om konkurs eller ej.

Sven Olofson hoppas också fortfarande på att efterfrågan ska öka när planerna på återupptagen gruvdrift i bland annat Ludvika blir verklighet.

Mer läsning

Annons