Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsfrihet men med kritik

Kommunstyrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2013 men med kritik. Framförallt ett dåligt resultat i skolan kritiserades.

Annons

Årsredovisningen, som godkändes på torsdagskvällens kommunfullmäktige, berättade om ett överskott för kommunen 2013 på 18,7 miljoner kronor. Detta resultat var både revisorer och politiker tillfreds med.

Men att inget av de fem fastställda målen för skola/omsorg hade uppfyllts under året fick kritik, bland annat av revisorerna som efterlyste en bättre måluppfyllelse.

Att bara 77,5 procent av eleverna på grundskolan förra året klarade en behörighet till gymnasieskolan var långt under målet på 95 procent.

Bristerna i skolan kommenterades även från politiskt håll. Såväl Henk Bijloo (KFL), Ulf Hilding (M) och Natalie Peart (MP) framhöll det bristfälliga i att nästan var fjärde elev som gick ut grundskolan inte hade godkänd gymnasiebehörighet.

– Vi har ett överskott i kommunen men nu måste skolan få kosta mer pengar, sade Hilding.

Tre av de fyra finansiella målen hade dock uppnåtts under 2013. Det finanisiella mål som inte uppnåtts var att skuldbördan per kommuninvånare skulle minskas och att det skulle ske med amoteringar. Istället tvingades kommunen ifjol låna ytterligare 5 miljoner kronor för ombygge av Bångbro reningsverk plus att kommunen övertog ett lån på 22,5 miljoner kronor från Ljusnarsbergs fastighet AB som lades ned, så kallad likvidation.

Mer läsning

Annons