Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet turister ökade

Turistbyrån i Kopparberg hade 9 656 besökare under perioden juni–augusti i år. Det är en ökning med 406 personer jämfört med 2010.

Annons

– Efter några år där vi tappade tre procent började det vända uppåt igen förra året. Då hade vi en ökning med tio procent, säger Ken Karlsson vid turistbyrån.

Svenskarna är den särklass största kundgruppen, 7 300 besökare eller drygt 75 procent. Under de två senaste åren har den gruppen ökat med cirka 20 procent.

– Det tror vi har mycket att göra med att kommunen har bra evenemang som sten- och mineralmässan, Opera på Skäret och Kulturglimtar, säger Ken Karlsson.

Fler ryssar

Från 1990 och framåt har de flesta utländska turister varit tyskar, holländare och belgare. I år ökade antalet tyska besökare medan antalet holländare och belgare minskade.

– Holland och Belgien har kommit in i en lågkonjunktur först nu. Det är antagligen den största förklaringen till minskningen. I somras hade Gillersklack nästan inga besökare från dessa länder. Däremot hade fritidsbyn i Kloten många holländska gäster. Jag tycker det är lite tråkigt att vi tappat så mycket som 22 procent av våra holländska och belgiska besökare sedan förra året.

Däremot har antalet ryska turister ökat. Många av dessa har efterfrågat fiske. Ken Karlsson tror att Ryssland kan öppna en ny marknad för turismen i Ljusnarsbergs kommun.

– En annan marknad som kan bli intressant framöver är den kinesiska. Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen, säger Ken Karlsson.

Mer läsning

Annons