Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årskrönika 2011

Mycket har hänt under 2011 i Ljusnarsbergs kommun när vi tittar tillbaka. Vi gör några nedslag bland allt som skett i en årskrönika i ord och bild.

Annons
Det blev en rekordsäsong för Opera på Skäret och föreställningen Carmen. Sista föreställningen  gavs den 21 augusti och sammanlagt hade då över 10 000 biljetter sålts till Carmen och de övriga konserterna.

ÅRETS UTNÄMNINGARBluesmusikern Sven Zetterberg är en av fjorton med anknytning till kommunen som i höstas utsågs till ambassadör för Ljusnarsbergs kommun.

– Jag hade ingen tanke på att jag kunde vara aktuell, säger musikern. Jag blev förvånad när en kommunal tjänsteman ringde och undrade om jag kunde tänka mig att bli ambassadör.

Kommunchef Tommy Larserö hoppas att ambassadörerna på sikt ska kunna påverka invånarnas attityd till att bli mer positiva till Ljusnarsberg och sina egna möjligheter.

De 14 ambassadörerna är: Robin Eriksson, Odile Fallenius, Mattias Hart, Uno Hedin, Fredrik Johansson, Thorbjörn Larsson, Camilla Lindh, Bengt Ljung, Sten Niclasson, Torbjörn Nilsson, Madelene Parviainen, Anders Welander, Rickhard Voigt och Sven Zetterberg.

ÅRETS LÖNEFÖRHÖJNING

Tomas Larsson fick ett lönelyft på 3 000 kronor i månaden när hans tjänst som näringslivsutvecklare i tysthet uppgraderades till näringslivschef i våras.

– Utnämningen skedde i skymundan och kom till min kännedom när Tomas vid ett möte med kommunstyrelsen presenterades som näringslivschef när han skulle dra ett ärende. Jag trodde det var en felsägning. Men det var det inte, säger Ulf Hilding (M).

Utnämningen rörde upp känslorna bland invånarna och ledde till en storm av inlägg i sociala medier.Kommunchef Tommy Larserö, som utnämnde Tomas Larsson, förstod inte att beslutet skulle omgärdas av så mycket känslor.

– Jag skulle givetvis ha gjort annorlunda, sade kommunchefen till ledamöterna i kommunstyrelsen. Det är ju mitt fel att Tomas Larsson hudflängts. I stället borde det ha varit jag.

ÅRETS NAMNDISKUSSION

Ska kommunen heta Ljusnarsberg eller Kopparberg i framtiden? Den frågan engagerade många under året. Inte minst känslomässigt.

Konsulten Anders Otten-sten utredde frågan om namnbyte.

Efteråt rekommenderade han kommunen att byta namn. Hans förslag upprörde känslorna både bland politiker och invånare.

Efter att ett par offentliga möten, insändare och mejl till kommunen konstaterade Ulf Hilding (M) att det enda vettiga är att låta kommunivånarna säga sitt.

Kommunfullmäktige beslutade sedan att namnfrågan ska avgöras med en folkomröstning i samband med valet 2014. Detta under förutsättning att frågan är aktuell.

– Jag ser helst att frågan ägs av någon annan än kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

ÅRETS VINST

Med bolagets bästa resultat någonsin i ryggen från bokslutet år 2010, en vinst på 57 miljoner kronor, har utvecklingen på Kopparbergs bryggeri varit väldigt gynnsam under 2011. Bryggeriets två storsäljare, Sofiero öl och Kopparbergs päroncider, håller sina positioner som landets mest sålda starköl respektive den mest sålda starkcidern.

I början av juni invigde företaget sin nybyggda 6 500 kvadratmeter stora lagerlokal. Med den investeringen, på över 50 miljoner kronor, anser sig bryggeriet ha säkrat sin framtida expansion i Kopparberg.

Produktionen på bryggeriet ökar hela tiden och ska öka ännu mer. Det är vd:n Peter Bronsmans uttalade vision.

I november annonserade företaget efter mer arbetskraft, ytterligare 15 personer behövde anställas omgående i produktionen.

ÅRETS ÄGARBYTE

Skidanläggningen Gillersklack stod i fokus under våren och försommaren. Belgaren Stefaan Lehoucqs företag hamnade i ekonomiska bekymmer.

I mitten av mars hade bolaget skulder på 1,7 miljoner kronor, i huvudsak skatteskulder. Kronofogden gjorde utmätning men tillgångarna täckte inte skulderna.

I slutet av april beslutade Örebro tingsrätt att försätta bolaget Klacken BVBA i konkurs. En kort tid senare beslutade konkursförvaltare Anders Sandberg att lägga ned den verksamhet som bolaget bedrivit.

Stefaan Lehoucq äger skidanläggningen fortfarande, men genom ett annat bolag. Kommande säsong arrenderas anläggningen av två privatpersoner.

Ljusnarsbergs kommun äger badet, som drivs av belgarens fastighetsbolag. Samma bolag äger stugbyn där 24 av 29 stugor sålts till privatpersoner.

Invigning. Förskolan Garhyttan invigdes under året. Det är en sammanslagning av förskolorna  Bergsgården och Linåkern. Nuvarande sex avdelningar är inrymda i den gamla lågstadiebyggnaden bredvid Garhytteskolan. Här spelar personalen teater för alla barnen.
Ett krafttag för Ljusnarsberg. Över 4 miljoner kronor har företaget Bandstål och Torbjörn Nilsson satsat på friskvårdsanläggningen Värket i Bångbro. En investering för folkhälsan som invigdes under hösten. På bilden också instruktör Anders Sjöberg.
Gåvor. Eleverna i elevrådet tittar närmare på tavlorna skolan fått genom ett testamente från Algot och Inga-Lisa Lindén. Verken ska senare hängas någonstans på skolan.
Ungdomssatsning. Med inköpet av radiostyrda bilar vill MK Kopparberg främja ungdomsverksamheten.
I hatten. Självklart ska det vara punsch till ärtsoppan. Bengt Lundell serverar vid borden där bland annat Kerstin Andersson, Astrid Nilsson, Kaia Remonen och Willy Andersson sitter.
Lilla Kopparbergsloppet återuppstod år 2011.
Välkommen till församlingen. Kramar och lyckönskningar till Ljusnarsbergs nya kyrkoherde Carina Pilblad Särnqvist. Vid installationen av Carina närvarade bland annat biskop Thomas Söderberg.
Nedräkning till VM i guldvaskning. Den 11-17 augusti 2014 avgörs detta VM i Kopparberg. För att ingen ska missa när det är dags invigdes en nedräknare när det var 1000 dagar kvar till VM av kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).
Det blev en rekordsäsong för Opera på Skäret och föreställningen Carmen. Sista föreställningen  gavs den 21 augusti och sammanlagt hade då över 10 000 biljetter sålts till Carmen och de övriga konserterna.
Kopparbergsmarken i  Kopparberg 2011 slog rekord i antal besökare.

Mer läsning

Annons