Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åstugans förskola föreslås flyttas

Förskolan Åstugan behöver renoveras. Men BMB föreslår att förskolans verksamhet flyttas till en annan lokal i stället. Detta på grund av miljögifter i marken där förskolan finns.

Annons

– Förskolan står på en gammal deponi och har dessutom fyllts ut med sand som använts i industriverksamhet. Och en studie gjord på området visar att marken vid Åstugan innehåller förhöjda halter av bland annat kadmium och bly, berättar Katarina Johnsson, miljöinspektör på Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB.

År 2010 gjordes en förstudie på området. Rekommendationen då från Arbets- och Miljömedicin USÖ var att om större åtgärder på fastigheten i framtiden behöver göras är det bättre att flytta på förskolans verksamhet.

– Vår bedömning nu från BMB är det samma, det är lämpligare att kommunen flyttar förskolans verksamhet än att en renovering sker, säger Johnsson.

Anledningen till att frågan har blivit aktuell är att Åstugan är i behov av reparationer, bland annat behöver yttertaket lagas och ytskikt inomhus fixas.

– Om kommunen ändå föredrar att renovera fastigheten behöver nya markundersökningar göras först.

Att verksamhet i dag tillåts här beror på att bedömningen från myndigheterna är att så länge inga åtgärder sker på hus och i mark så finns ingen akut fara för barnen att vistas på platsen.

– Om det skulle vara så att vi måste flytta Åstugans verksamhet till en annan lokal så ska det i så fall vara till en annan lokal i Ställdalen. Vi kommer inte att flytta barnen till Kopparberg, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Inget beslut är dock fattat i ärendet än hos kommunen.

– Vi för en dialog med BMB och har ställt frågan hur vi ska tolka rekommendationen gällande renovering av Åstugan innan vi tar något beslut om några åtgärder över huvud taget, säger Johansson.

Mer läsning

Annons