Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Att hjälpas åt betyder allt”

Han är en idérik optimist som ständigt funderar på lösningar. För Björn Öringbäck är det livslånga lärandet en självklarhet. Nyfikenheten en ständig följeslagare.

Annons
Positiv livssyn. Han ser möjligheterna före hindren. Björn Öringbäck är en problemlösare som brinner för det livslånga lärandet. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Marken är fortfarande frusen när vi träffas, men under fjolårets vissna blad och strån skvallrar trädgårdslanden om aktivitet och energi. Växthuset en bit bort från huset har ännu ingen inneboende växtkraft, men här vilar en förväntansfull längtan. Vid den här tiden brukar Björn Öringbäck och hustrun Inger Aftonljus ägna sig åt frösådden, som också utgör planeringen inför kommande säsong.

De gör i stort sett allt tillsammans och har så gjort sedan ungdomsåren. Björn träffade sin Inger på gymnasiet och sedan dess har paret gått sida vid sida. Att dra det gemensamma lasset livet har blivit en självklarhet. Ett ständigt givande och tagande i vardagen är nödvändigt. Med åren har vassa kanter slipats ner, men den ömsesidiga respekten har funnits med från början.

– Att hjälpas åt betyder allt. Vi lever med och för varandra, så är det, säger Björn.

Kanske var det nyfikenheten som avgjorde yrkesvalet. Eller viljan att jobba för andra människors utveckling. Björn studerade till folkskollärare i Karlstad och jobbade på olika skolor, bland annat i Grythyttan och Lindesberg, fram till pensioneringen var ett faktum.

– Jag jobbade faktiskt tills jag var 67, men då sade regelverket att jag skulle sluta. Jo, jag skulle nog ha kunnat fortsätta något år till.

Björns politiska hjärta har sedan unga år suttit till vänster och där klappar det än. För den skull förkastar han inte helt borgerlighetens utspel om att människor ska kunna få jobba till de är 75.

– Det är inte helt fel att kunna jobba längre, om personen har möjlighet. Men det får inte resultera i ett måste och inte heller att de som inte kan jobba vidare straffas med lägre pension.

Det politiska engagemanget väcktes under mitten av 70-talet och det var miljöfrågorna som fångade Björn.

– Jag läste alla partiprogram och tyckte att vänsterns tankegångar passade mig bäst. Så småningom engagerade jag mig även i socialpolitiska frågor och tycker fortfarande att samhället ska ha större ansvar över den sociala välfärden och utbildningsfrågor. Privata initiativ är okej, men kontrollen måste vara bättre.

Han var ordförande för vänsterpartiet i Hällefors under en kortare period på 80-talet och även om åsikterna fortfarande är bestämda har Björn lämnat det offentliga engagemanget bakom sig.

– Det är de yngre som ska syssla aktivt med politik. Om jag brinner för något i dag är det att uppmuntra ungdomarna i fotoklubben i bildtänkande och att hjälpa pensionärer med data.

Pedagogen inom honom lockas gärna fram. Björn leder datakurser för ABF inom PRO i Kopparberg och är nyvald ordförande i Ställdalens fotoklubb. Fotografering och datateknik går en hel del hand i hand numera och här vill Björn fortfarande utvecklas och hitta nya vägar. Experimentlustan liksom nyfikenheten har alltid funnits och i det visuella får Björn fritt spelrum. Han pratar om linjespel, färger och det konstnärliga uttrycket i fotokonsten.

– När vi köpte gården i Grythyttan i slutet av 60-talet sålde jag i princip all fotoutrustning. För att ha råd. Man måste välja om man vill förändra.

En period var makarna månskensbönder, hade en ko för husbehov, odlade i lite större skala och försökte vara så självförsörjande det bara gick. Samtidigt jobbade de som lärare.

– Visst kunde jag ångra att jag sålde utrustningen, men när jordbruket var i balans köpte jag en ny kamera.

Även intresset för det växande har följt med. Ute i trädgården visar Björn var han och hustrun ska sätta grönsakerna. Odlandet har blivit en livsstil som både känns nyttig och håller nere kostnaderna. Att se hur växterna utvecklas, från frö till färdig planta och sedan bära frukt, hänger väl samman med den kreativitet som finns på Solbacken, som gården heter. Men här finns även ett lugn. Både Björn och Inger tar dagarna som de kommer så långt det är möjligt, men att dela med sig av både tid och kunskap har blivit lika självklart.

– Utbildning är fortfarande roligt och jag kan verkligen glädjas åt utveckling och framgång hos andra, säger Björn.

Birgitta Skoglund

019-15 54 82

[email protected]

Björn om...

... Melodifestivalen?– Följer jag inte. Det blir mer av scenbygge och ljusshow där musikindustrin förhärligar mainstream-musiken.

... kungahuset?– Klarar vi oss utan.

... historia?– Intressant, bara man slipper läsa om enbart kungar och krig.

... skolan?– Behöver styras av lärarna.

... pengar?– Är inte allt, men tänk så mycket man kan köpa för dem... Det är för mycket fokus på ekonomi och lönsamhet i samhället och för lite av att bry sig om varandra och gemensamt ansvar.

... sport?– Intresserar mig inte alls. Har ingen förståelse för att sport kan ses så otroligt allvarligt och toppa nyhetsutbudet.

FAKTA

Namn: Björn Öringbäck.

Ålder: 73 år i mars.

Familj: Hustrun Inger Aftonljus, 5 barn, 15 barnbarn samt katten M.

Bostad: Hus i Stjärnfors.

Detta visste du inte om Björn: – Jag kom in på Konstfacks teckningslärarlinje en gång i tiden, men tackade nej. Jag ville undervisa i alla ämnen och utbildade mig till folkskollärare i stället.

Mer läsning

Annons