Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att resa från Kopparberg till USÖ ska inte ta två timmar

Ring Transam direkt efter en resa som lämnat frågetecken efter sig eller som patienten inte är nöjd med. Det rådet ger Pia Kvarnsudde, sektionsledare på sjukresekontoret vid Lindesbergs lasarett.

Annons

Landstinget ansvarar för regelverket för sjukresor. Transam sköter beställningsmottagning och planering av sjuk- och riks/färdtjänstresor.

– Trafikledarna där kan gå in och se resor i detalj samt prata med chaufförerna. I alla fall kanske förklara varför en resa exempelvis tagit lång tid, säger Pia Kvarnsudde.

Långt över gränsen

Betydligt mer än två timmars resa Örebro–Kopparberg konstaterar hon är långt över gränsen för en dialyspatient.

Vad behöver uppges när man beställer sjukresa?

– Inget annat än att tala om vem man är. Det finns inskrivet på varje patient så att Transam beställer rätt typ av resa, säger Pia Kvarnsudde.

Är ett informationsmöte en god idé?

– Det vi gjort är besök hos olika pensionärsorganisationer i länet, men då har vi blivit inbjudna av dem, säger Pia Kvarnsudde.

I höstas framförde länets pensionärsorganisationer kritik mot Transams ledning. Då var fokus lagt på obehagliga och ”olagliga” resor på grund av snäva körtider för taxiföretagen.  

Sjukresor

De som har färdtjänst eller på grund av medicinska skäl behöver sjuktransport kan få åka taxi eller få ersättning för egen bil. För övriga erbjuds ordinarie kollektivtrafik.

Grundregeln är att en sjukresa får ta maximalt 60 procent mer i restid än en uträknad normaltid från punkt A till B.

Väntetiden får vara max

1,5–2 timmar.

För bland annat dialyspatienter gäller 30 procent extra restid och maximal väntetid är en halvtimma.

I möjligaste mån samordnas sjukresorna så att flera patienter samåker i en taxibil. En begränsad möjlighet finns, beroende på sjukdomstillstånd, att få ensamtransport.

Det utförs cirka 500–600 sjukreseuppdrag per dag i Örebro län.

Mer läsning

Annons