Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktion med tradition

Trots att mycket numera säljs på loppis står auktionstraditionen stark i Ställdalen. Hela sommaren har JG:S auktionservice haft auktion varannan helg i Folkets park.

Annons
Låga Priser. – Vad får jag för hatten, ropar Jörgen Grönberg, auktionsutropare i Ställdalen. Den går strax för några tior.

Det är blandad kvalitet på godset under den inledande timmen. Flera kartonger med varierat och bitvis okänt innehåll går för någon tjuga men det gör också en laddning klassiska kaffekoppar med fat och en svepask för knäckebröd i fint skick. En vackert sliten smörkärnare går för 50 kronor. Rena vrakpriserna.

– Nu är ni sega. Det här är jättebilligt. Nu håller vi upp grejer så får ni skrika när det är värt nåt, ropar auktionsutropare Jörgen Grönberg.

Upp kommer en liten hushållsvåg som inte får något bud. Men när han lägger till en kikare går de båda för 20 kronor tillsammans.

Plötsligt stiger prisnivån. Ett rött dragspel har flera spekulanter. Slutligen går det för 550 kronor till Ingvar Grönkvist i Kopparberg. Han driver själv andrahandsbutik men dragspelet är inte till salu. Det ska han själv spela på.

– Jag är på många ställen men det här är de bästa auktionerna i hela länet. Man får med mycket i varje bud, försäkrar Ingvar Grönkvist.

Han har inte sett ut något annat här i dag som han vill ha.

– Men det beror på priserna, tillägger han sedan.

En orsak till att priserna är låga är att folk egentligen kommit hit för möblerna avslöjar en person med koll på auktionerna i Ställdalen.

– Men de kan också gå billigt om det är försäljare som köper. Är det privatpersoner så stiger priserna.

Mer läsning

Annons