Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre livsmiljö främsta orsaken

Att få en bättre livsmiljö! Det är ett av skälen till att människor flyttar till kommunen – och ett av skälen till att människor flyttar från kommunen, visar en ny studie.

Annons
Utredare. Fredrik Eliasson, planeringssekreterare vid landstinget i Örebro, har undersökt varför människor flyttar, både från och till Ljusnarsberg.

Kommunen är beroende av sina invånare, både vad gäller skatteintäkter och nya idéer som driver utvecklingen framåt. Därför har Fredrik Eliasson, utvecklingssekreterare vid Örebro läns landsting, genomfört en studie kring befolkningsminskningen i Ljusnarsberg.

Kunskap om vad som får människor att flytta till eller från kommunen är nödvändig för att kommunen ska kunna göra bra prioriteringar i sitt strategiarbete.

För små orter

– Det gäller att hitta det som eftersöks. Då kan vi nischa oss utifrån det, säger Andreas Alexandre (C).

Orterna i Ljusnarsberg, liksom andra mindre orter i landet, är och har varit för små för att locka inflyttare. Den så kallade strukturomvandlingen innebär också att företag lagt ner och att arbetstillfällen därmed försvunnit.

Utflyttningen har även bidragit till att medelåldern på de som bor kvar blir allt högre. Dödstalen är mer än dubbelt så höga som födelsetalen.

– Många ålderspensionärer flyttar till Ljusnarsberg. Den gruppen väntas ha ökat med drygt två procent om 20 år, säger Eliasson.

Sämre service

En bättre livsmiljö är den viktigaste orsaken till varför människor valt att flytta både till och från Ljusnarsberg. Närheten till naturen och bra huspriser lockar inflyttarna mest medan närhet till service och handel samt möjlighet till bra kollektivtrafik lockar utflyttarna.

En stor del av inflyttarna upplever också att de fått en bättre boendemiljö samtidigt som tillgången till handel och service försämrats.

– Men de var medvetna om att det skulle bli så och tycker att det är okej, säger Eliasson.

De som flyttar från Ljusnarsberg flyttar oftast till de närliggande städerna, Lindesberg, Örebro och Ludvika.

Tendensen är att allt fler flyttar söderut. Genom statistiska beräkningar har Ljusnarsberg cirka 4 500 invånare år 2030. I dag har kommunen cirka 4 900 invånare.

– Något som skulle kunna ändra den bilden är om gruvorna i Ludvika och Grängesberg återstartar, säger Eliasson.

Mer läsning

Annons