Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskapsplan för bärplockare

Nu finns en handlingsplan klar för hur kommunen och polisen ska agera i händelse av att det kommer många bärplockare till Ljusnarsberg i sommar.

Annons
Handlingsplan. 2012 fanns 400 gästarbetare i Ljusnarsbergs kommun. Det blev en sommar med en debatt om främlingsfientlighet.

– Efter sommaren 2012, när vi hade väldigt många människor här som jobbade som bärplockare och det uppstod friktioner mellan ortsbefolkning och bärplockare, så vill vi ha en detaljerad plan för hur vi ska agera och vem som gör vad i händelse av att samma situation uppstår igen, berättar Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

Debatten om främlingsfientlighet var stark under sommaren 2012. Cirka 400 inresta gästarbetare befann sig då i kommunen. Samverkansplanen syftar nu till att minska friktioner mellan kommunbor och gästarbetare om kommunen skulle få många tillresta gästarbetare i trakten igen.

Grunderna i samverkansavtalet skrevs redan förra året mellan kommunen och polisen. Men nu har en detaljerad arbetsbeskrivning tagits fram där det framgår tydligt vem som ska göra vad om en liknande situation som för två år sedan sker igen.

Kommunens uppgifter nu blir att lägga fokus på att öka människors förståelse för socialt och ekonomiskt utsatta grupper, informera om allemansrätten på kommunens webbsida samt ställa ut extra sopkärl på lämpliga platser i kommunen om så skulle krävas.

Polisen ska initiera brottsförebyggande åtgärder tillsammans med livsmedelshandlarna, motverka ryktesspridning genom att i media informera om den faktiskt anmälda brottsligheten samt att ha extra polisnärvaro på plats om en ny ”bärplockar-situation” uppstår.

– Den här handlingsberedskapen som vi ska ha måste hela tiden uppdateras och förbättras. Nu har vi denna plan fastställd för sommaren och så utvärderar vi och kompletterar planen i höst, säger Ewa-Leena Johansson.

Uppföljningen kommer att ske när Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har sitt första möte i höst.

– Men att vi nu har en handlingsplan klar betyder inte att vi förväntar oss en anstormning av gästarbetare i sommar. Men om det skulle ske så ska vi vara bättre förberedda än 2012 på hur vi i så fall ska agera.

Sommaren 2012 blev en orolig sommar i Ljusnarsberg. Rykten om stölder förekom och stölder beskylldes på de inresta gästarbetarna trots att den reella brottsligheten, enligt polisen, inte ökade synbart under perioden. Vissa personer i ortsbefolkningen började agera aktivt mot bärplockarna på olika sätt och polis fick tillkallas vid ett flertal tillfällen för att förhindra brott och lugna stämningen.

Debatten kring främlingsfientlighet blev dessutom väldigt stark under denna period, både i pressen som på sociala medier.

Handlingsplanen ska göra oss bättre förberedda på hur vi ska agera om gästarbetare kommer till kommunen

Mer läsning

Annons