Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsgården börjar hitta rätt arbetsform

Socialchef Charlotte Dahlbom har tillsammans med alla berörda instanser tagit fram en handlingsplan för mottagande av ensamkommande flyktingbarn, som bor vid Bergsgården i Kopparberg. Handlingsplanen har nyligen presenterats för kommunstyrelsen.

Annons

– I somras inträffade flera incidenter på boendet som kan sägas bero på att mötet mellan ungdomarna och personalen inte fungerade, säger socialchefen.

I september började man arbeta med handledning på individnivå. Det arbetet har enligt Charlotte Dahlbom gett goda resultat.

– Ann Lindvall, före detta socialchef i Askersund, ska analysera vår verksamhet och lägga lite förslag om hur vi går vidare. Hon har varit med om att bygga upp flera boenden för ensamkommande barn i länets kommuner och har stor erfarenhet på området.

Stabilt läge

Roger Lantz, enhetschef för Bergsgården, berättade för kommunstyrelsen att han och personalen uppfattade läget som stabilt de första månaderna.

– Det är lätt att vara efterklok, men så var det, säger han. Nu när vi kommit igång med handledningen har vi börjat tänka lite annorlunda för att kunna möta barnen på rätt nivå.

Bergsgårdens personal har haft flera möten med Lindeskolan och Kyrkbacksskolan. Varje dag förekommer telefonsamtal med skolan där personalen meddelar vilka av flyktingbarnen som kommer till skolan med mera.

Vecka för vecka

– Situationen blir bättre vecka för vecka, säger enhetschefen.

Natalie Ström (MP) tycker att bildningsförvaltningen i Ljusnarsberg ska gå runt i skolklasserna vid Kyrkbacksskolan och berätta om flyktingbarnen och varför de är här för att öka förståelsen.

– Det är ett jättebra förslag, säger Roger Lantz. Jag och någon av pojkarna skulle kunna träffa klasserna och berätta om vår verksamhet.

Ulla Kalander-Karlsson (S) föreslår att kommunen anordnar en temakväll kring de ensamkommande barnen för allmänheten.

– Vi måste bry oss och göra vad vi kan, säger Ulf Hilding (M). Därför behöver kommunstyrelsen kontinuerliga rapporter från Bergsgården.

Mer läsning

Annons