Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder som svävar i gränslandet

Konstnärliga uttrycksformer ligger till grund för Reidar Gustavssons fotografering. Nu ska han ställa ut sina alster på Blå soffan.

Annons
Stämningar. Reidar Gustavsson vill förmedla känslan han upplever i stunden med sina bilder. FOTO: PRIVAT

Reidar Gustavsson kommer ursprungligen från Silvberg, en gammal bruksbygd utanför Borlänge. I slutet av 2009 flyttade han till Högfors.

Fotografering i mer organiserad form började han med för cirka tio år sedan. Det skedde i samband med samlande av illustrationer till en egen bok.

Intresset för konstnärliga uttrycksformer har dock alltid funnits där. Reidar har bland annat sysslat med konstsmide.

– Fotografering är en uttrycksform jag kan variera i det oändliga utan att egentligen uttömma de möjligher som mediet rymmer, säger Reidar som allt mer börjat använda traditionella analoga tekniker med film som han framkallar själv parallellt med den digitala tekniken.

Han har två huvudinriktningar i sin fotoverksamhet, studio- och landskapsfoto. Målet är att via bilden försöka beskriva en känsla, en stämning, snarare än att återge en detaljtrogen skildring av verkligheten. Det innebär att arbetet med kameran i fotoögonblicket bara är halva delen. Därefter påbörjas en omfattande bildbehandling vid datorn. Reidar förklarar att den färdiga bilden därför ofta svävar i gränslandet mellan foto och grafiskt alster.

– Jag brukar betona att jag inte är fotograf utan bildbyggare.

Bilden blir för Reidar ett viktigt komplement till det skrivna ordet. Han jobbar även som författare och har gett ut ett par böcker inom sitt tekniska kompetensområde. För att skapa balans har han även gett ut en diktsamling illustrerad med egna bilder.

Från och med lördag den 30 april visas en del av Reidars bilder på Blå soffan.

Bildbyggare. Reidar Gustavsson vill inte kalla sig fotograf utan bildbyggare. FOTO: PRIVAT

Mer läsning

Annons