Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare att värma upp badet med bergvärme

Ljusnarsbergs kommun kan spara mycket pengar genom att skrota pannan vid badet i Gillersklack och i stället satsa på bergvärme. Det visar en energiutredning som Kenneth Persson, från Ångpanneföreningen, gjort.

Annons

– Det finns en väldig potential att spara pengar, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Jag föreslår att vi använder en del av de pengar vi får tillbaka från staten till den här investeringen.

Väntar på ett ja

Investeringskostnaden för bergvärme beräknas till 1,1 miljoner kronor. Ett alternativ är pelletspanna. Men en sådan kräver skötsel.

– Vi siktar in oss på bergvärme, säger ekonomichefen.

Kommunen håller på att ta fram ett förslag till anbudsförfrågan. Men en sådan kan inte skickas ut förrän kommunstyrelsen sagt sitt.

– Säger kommunstyrelsen nej blir det ingenting, säger Bo Wallströmer. Jag har dock svårt att tro något annat än att det blir ett klartecken med tanke på att det finns pengar att spara.

Så fort som möjligt

Kommunstyrelsen sammanträder den 29 augusti. Till dess är tanken att underlaget till anbudsförfrågan ska vara klart att skicka ut.

– I så fall kan vi snabbt få ut förfrågan. Mitt förslag är att vi installerar bergvärme så fort som möjligt under förutsättning att politikerna säger ja.

Mycket att göra

Ångpanneföreningens energiutredning har i övrigt visat att det finns en del andra detaljer att åtgärda. Det handlar bland annat om felinställda tidtur och andra som inte var påslagna.

– Vi har redan vidtagit en del åtgärder, som gör att vi får ner kostnaderna, säger Bo Wallströmer.

Mer läsning

Annons