Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen jubilerademed församlingsborna

I går firade biskop Thomas Söderberg, tillsammans med kyrkobesökarna, 375-årsjubileumet av Ljusnarsbergs kyrka och församling. Och många slöt upp för att höra hans predikan.

Annons
Predikan. – Det är en fantastisk kyrka med många engagerade människor, vilket är grunden för att kyrkan och den kristna tron ska kunna leva vidare, sa biskop Thomas Söderberg under söndagens predikan.

Det kan väl inte ha undgått någon, vid det här laget, att det är 375 år sedan Ljusnarsbergs kyrka invigdes. Jubileumsfirandet har pågått under flera månader med bland annat konserter av allehanda slag.

Firandet fortsatte under söndagen, Heliga trefaldighets-dagen, med en festmässa. Predikade under högmässan gjorde biskop Thomas Söderberg.

Visserligen är firandet av kyrkobyggnaden som sådan viktigt. Men det är den kristna tron bland människorna i församlingen som får kyrkan att leva och leva vidare, framhöll biskopen i sin predikan.

Den 16 juni 1635 lades grunden till kyrkan. Några månader senare, på allhelgonadagen, invigdes Allhelgonakyrkan trots att de saknades såväl golv, som väggspån och målning. Peder Olofsson var den allra första kyrkoherden.

– Det fanns en önskan om en kyrka bland dem som flyttat till bygden. Folket ville ha undervisning om de värderingar som håller ihop ett samhälle, sa biskopen.

Hömässan var välbesökt och flera församlingsbor passade efteråt på att samtala lite med biskopen.

– Det är självklart att gå hit en sådan här dag, sa Monika Käller.

Gudstjänsten förättades, förutom biskopen, av vikarierande kyrkoherde Carina Särnqvist, komminister Karin Eriksson och vikarierande komminister Gunilla Wilhelmsdotter, kantorerna Viveka Sjödell och Ulla Forsberg samt församlingens kyrkvärdar. Hörkens och Ljusnarsbergs kyrkokörer medverkade också med flera framföranden.

Mer läsning

Annons