Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BKT fortsätter sköta vägar

Ljusnarsbergs kommun föreslås genom Bergslagens kommunalteknik att sköta väghållningen i sin helhet i Bångbro och Ställdalen även i fortsättningen. Det framgår av den utredning gällande kommunalt stöd av enskild väghållning, som mark- och exploateringsingenjör Mats Larsson gjort.

Annons

– Mitt förslag innebär en kompromiss, säger utredaren. BKT fortsätter med Bångbro och Ställdalen. Däremot ska inte kommunen ha hand om väghållningen i Hörken och Högfors i längden.

Mats Larsson säger att Högfors förstår läget. Ställdalen har inte haft någon fungerande samfällighetsförening. Men nu är en sådan på gång, vilket också är ett villkor för att statsbidrag ska kunna utbetalas.

Fem grupper

Förslaget i sin helhet innebär att de enskilda bidragsvägarna delas in i fem grupper för vilka olika regelsystem ska gälla.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att införa en vägfond. Syftet med den är att de olika väghållningsgrupperna ska kunna få kommunalt investeringsbidrag till angelägna åtgärder.

Etablera fond

Tanken är att fonden ska etableras 2015. Det är kommunen som kommer att avsätta pengar till den. De pengar som ska avsättas kommer att läggas in i kommunens budget.

– Det gör ingenting om vi börjar avsätta pengar till fonden innan 2015, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

När kommunstyrelsen diskuterade vägfonden tyckte Hans Hedborg (C) att det kunde vara bra att bestämma hur stor fonden ska vara. Men det förslaget vann inget gehör.

– Ett problem är att Bergslagens kommunalteknik inte kan uppge kostnader för varje samhälle där det inte finns någon vägförening, säger kommunchef Tommy Larserö.

Mer läsning

Annons