Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesförening övertar Folkets hus

Föreningen Kopparberg Rock och Blues tar över ansvaret för Bångbro Folkets hus.
– Nu är målsättningen att vi skapar ett ännu mer livaktigt Folkets hus, säger Kaj Wolf, ordförande i bluesföreningen.

Annons
Rock och Blues övertar Folkets hus. Med målet att bredda verksamheten i huset. Leif Pedersen och Kaj Wolf är ordförande i varsin av dessa två föreningar nu.

Det var i höstas som föreningen Rock och Blues kontaktades av föreningen Bångbro Folkets hus.

– Styrelsen i Folkets hus skulle avgå. Vi fick förfrågan om vi skulle överta Folkets hus. Alternativet annars var att Folkets hus såldes.

Frågan togs upp på ett styrelsemöte i bluesklubben.

– Vi diskuterade vad som kunde ske med vår verksamhet i Folkets hus om huset blev sålt. Vi kände att det är bättre att vi övertar Folkets hus och att vi satsar på att det blir ännu mer verksamheter i huset framöver.

Lösningen som nu har valts är ändå att Folkets hus-föreningen består, men på ett förändrat vis.

– Bluesföreningens verksamhet har ekonomiska risker och om bluesföreningen skulle gå i graven vill vi inte att Folkets hus i så fall dras med, säger Kaj.

Nu kliver i stället bluesföreningens medlemmar in i Folkets hus-styrelsen. Leif Pedersen är ny Folkets husordförande. Två personer från den gamla Folkets hus-styrelsen finns kvar i nya styrelsen under en övergångsperiod.

– Vi vill nu nå fler människor som vill engagera sig i Folkets hus, säger Leif.

Framtidsplanerna för Bångbro Folkets hus är många. Det talas om replokaler för unga musiker. Det planeras för filmvisning med inköp av projektor. Ett fast ljudsystem i huset finns också på önskelistan.

– Med en fast ljudanläggning blir det bättre när vi ska hyra ut. Och fiber vill vi också ansluta till Folkets hus, säger Kaj.

En utökad handikappanpassning av husets nedre våning är på gång. En handikapptillgänglig toalett finns redan. Nu är en ramp på utsidan på tal också.

– Fastigheten Folkets hus är i bra skick också som väl är. Jordvärme drogs in för några år sedan. I princip är det mindre underhåll, som fönsterförbättringar, som krävs. Och en slipning av golvet i salen, säger Leif.

En idé som bluesföreningen vill diskutera med Migrationsverket är att erbjuda Folkets hus lokaler för undervisning i svenska för invandrare.

– I dag bussas människor från Kopparberg till Lindesberg för denna undervisning. Vore det inte bättre att en lärare körde hit i stället, säger Leif.

Bluesföreningen vill även jobba med musik som integration. Planer på musikverksamhet med internationell prägel diskuteras.

Men närmast i kalendern för Bångbrofolkan är förstås den traditionsenliga Skärtorsdagsbluesen.

– Vi får hit Rolf Wikström med band. Som förband har vi bokat rockabillybandet Deep Mine Cats från Grängesberg.

Mer läsning

Annons