Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukare glömdes

Sociala utskottet i Ljusnarsbergs kommun har till Socialstyrelsen gjort en så kallad lex Sarah-anmälan. Anledningen till anmälan är att hemtjänsten glömde att besöka en brukare.

Annons

En morgon en dag i början av oktober i år skulle brukaren få besök av hemtjänsten. Men besöket uteblev. När personal kom dit vid lunchtid låg mannen på golvet.

Han var i dåligt skick. Hemtjänsten tillkallade en sjuksköterska som i sin tur kallade på ambulans. Dagen efter fick tillförordnad enhetschef besked om att pensionären aldrig fick något besök på morgonen.

Glömt bort

Enligt anmälan har den som skulle besöka brukaren glömt bort honom. Orsaken var att hon inte såg att mannen stod med på arbetsschemat.

Kvällen före fick den aktuelle brukaren två besök av hemtjänsten. Tjänstgörande personal säger att brukaren då inte var sig riktigt lik.

Ingen åtgärd

Tidigare samma dag hade hemtjänsten larmat tjänstgörande sjuksköterska för att göra en bedömning av brukarens hälsotillstånd. Ingen åtgärd vidtogs.

Efter det inträffade har hemtjänsten tillsammans med enhetschefen kommit fram till att det är viktigt att arbetsscheman är tydliga. Det är också viktigt att personalen tar eget ansvar och tillser att ingen glöms bort.

Mer läsning

Annons