Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten snart spräckt

Den senaste prognosen pekar på att Ljusnarsbergs kommun kommer att göra ett ekonomiskt överskott för 2011 på 788 000 kronor. Prognosen bygger på de underlag som verksamheterna redovisat samt de skatteprognoser som Sveriges Kommuner och Landsting upprättat.

Annons

– I budgeten har vi räknat med ett överskott på drygt 1,2 miljoner kronor, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Förhoppningsvis kan vi hålla budgeten.

Jämfört med budget ser det ut som att verksamheterna kommer att kosta 4,1 miljoner kronor mer än beräknat. Sociala utskottet beräknas göra ett underskott på 2,6 miljoner kronor.

– Det är i första hand hemtjänsten som går riktigt illa, säger ekonomichefen. Även individ- och familjeomsorgen dras med för höga kostnader.

Situationen är oroande

Speciellt oroande är att hemtjänsten bara har 441 000 kronor kvar till löner.

Bo Wallströmer tycker att situationen är oroande.

– Jag är rädd att vi är på väg mot ett stort underskott, säger han.

Vårdkrävande fall

Sociala utskottets ordförande Ingemar Javinder (S) säger att en förklaring till att lönekostnaderna dragit iväg är att kommunen haft flera vårdkrävande fall.

– Det handlar om vård av personer i livets slutskede och då sticker kostnaderna iväg, säger han.

Samtidigt som kostnaderna skjuter i höjden ser både skatteintäkterna och statsbidragen ut att bli högre jämfört med budget.

– Den senaste prognosen pekar på att skatteintäkterna blir 3,2 miljoner kronor bättre än budget, säger Bo Wallströmer. Statsbidragen ser ut att bli 700 000 kronor bättre än vi räknat med.

Likviditeten är ansträngd. Kommunen har i dag sju miljoner kronor i kassan.

Mer läsning

Annons