Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggeriet byggs i Kopparberg

Byggeriet ska den nya mötesplatsen i Kopparberg heta. Gamla färgbutiken i centrum blir verksamhetens lokal och idéerna om vad projektet ska göra är många.

Annons

– Bland annat planerar vi att starta en butik, med namnet Redesign, där vi tar hand om begagande varor, fixar till dem och säljer, berättar projektledare Lisa Wåhlen.

Byggeriet ingår i ett större socialt projekt som ligger under stiftelsen Activa i Örebro län. Flera projekt planeras för de fyra kommunerna i norra Örebro län och detta är en satsning specifikt för Kopparberg.

Det finns många människor som av olika anledningar riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap i samhället utan bra möjligheter att nå arbete och egen försörjning. Sådana människor tillhör huvudmålgruppen för Byggeriet som är ett samverkansprojekt med arbetsförmedlingen, socialtjänsten, försäkringskassan och Ljusnarsbergs kommun. På Byggeriet ska människor ges möjlighet att växa som individer.

– Namnet Byggeriet har vi valt utifrån att just bygga människor, att vi bygger upp våra liv. Byggeriet ska vara en hjälp för människor att hitta sin väg tillbaka. Vi vill också skapa en ny mötesplats med mål att integrera alla grupper i samhället.

Den 1 januari fick projektet tillgång till sina lokaler. Men verksamhet var i gång redan i fjol, till exempel studiecirklar med ABF och när vinterkylan anlände arrangerade några projektdeltagare en klädinsamling för hemlösa människor i Örebro.

På gång är att inreda en konstateljé samt ett rum för offentliga arrangemang.

Just nu har projektet 16 deltagare. Byggeriet drivs med EU-stöd men den långsiktiga ambitionen är att Byggeriet ska kunna leva vidare även efter att projekttiden är över.

Projektet anlitar även externa konsulter och Lisa Wåhlen arbetar för Bredsjö kulturkooperativ som med sina erfarenheter inom folkbildning och teaterpedagogik involveras för att ge Byggeriet en konstnärlig karaktär.

Mer läsning

Annons