Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggeriet - en väg vidare

Second-handaffären är ett viktigt steg på vägen inom arbetslöshetsprojektet Byggeriet. Målet med verksamheten är att bilda en ekonomisk förening och stå på egna ben.

Annons
Ett lyft. Per Hansen, bakom disken, har varit med från starten i projektet Byggeriet och trivs utmärkt. För honom har projektet haft stor betydelse för att må bra. Här tar han betalt av kunden Harry Hanzen.

Det är i botten ett EU-projekt med stiftelsen Activa som huvudman. Ljusnarsbergs kommun och Bredsjö kulturkooperativ är samarbetspartners och med på vagnen är även Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Lära av varandra

Utgångstpunkten inom Byggeriet är att ta vara på individens kapacitet och förmåga samt att lära av varandra.

– För oss är det viktigt att jobba otraditionellt. Vi fokuserar på deltagarnas intressen, säger projektledare Katarzyna Jankowska.

Projektet vänder sig till personer som av olika skäl hamnat i långvarigt utanförskap i samhället, i arbetslöshet eller sjukskrivning. Byggeriet ska kunna vara vägen tillbaka till social gemenskap och sysselsättning. Nyligen har man inom projektet öppnat en second hand-butik i centrala Kopparberg. En del i den verksamheten är ett samarbete med Bergslagens kommunalteknik, BKT. Ett par dagar i veckan finns Byggeriet på återvinningscentralen.

– Vi frågar de som slänger prylar om vi får ta dem i stället, säger Katarzyna Jankowska.

Försäljning och redesign

Under namnet Återbruksladan fixas grejerna till för att sedan säljas i butiken. En del blir även material i arbete med redesign, i skapandet av helt nya produkter.

I dag är det elva inskrivna i projektet, men man har kapacitet att ta emot 30 personer. Projekttiden är 2010–2013. Målet är att innan projektet avslutas skapa en ekonomisk förening och på så sätt skapa kontinuitet och något varaktigt i Kopparberg.

– Att komma till oss kan vara första steget till något nytt. Vi kan vara en språngbräda vidare, men det kan också vara här personer hittar sin sysselsättning, säger Katarzyna.

En mötesplats

Ytterligare en del i arbetet är att göra Byggeriet till en mötesplats. Som ett led i detta har man startat ideella föreningen Navet med syfte att genom deltagarna dra igång olika aktiviteter för invånarna.

– Vem som helst kan komma in till oss, som besökare. Vi har ett litet kafé också, säger Katarzyna.

I en idéverkstad är förhoppningen att verksamheten ska utvecklas ytterligare och att fler ska bli delaktiga.

Dubbel nytta. Projektet Byggeriet tar vara på mänskliga resurser med målet att skapa sysselsättning. Men i projektet ingår även att återvinna prylar som andra kastar. Projektledare Katarzyna Jankowska fixar till en kista.

SAMS-projektet

Sams-projektet är samverkan mellan projektägaren stiftelsen Activa, samordningsförbundet Sofint, kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Ytterligare lokala samverkanspartners finns med.

Huvudsakligen finansieras SAMS genom EU.

Mer läsning

Annons