Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byn som är nära naturen

Gummistövlarna på och sedan ut i skog och mark. Då trivs Thyra Lundell.
- Jag bor perfekt här i Ställdalen. Massor av fantastisk natur alldeles inpå husknuten och en hel by befolkad med trevliga människor.

Annons
Grönskande. Flygbild över Ställdalens samhälle.

År 1992 flyttade Thyra till Ställdalen. Från grannbyn Ställberg. Hon är uppväxt i Gräsberg norr om Ludvika och har även hunnit med att bo i Stockholm under några år. 1963 flyttade hon till Ställberg och sedan blev det ett hus i Ställdalen.

– Trots att jag inte bott så stor del av mitt liv i Ställdalen så är det här jag känner mig mest som hemma. Här har jag nära till naturen och här finns det människor som verkligen bryr sig om hur andra människor har det.

– Och vi umgås i byn på ett väldigt opretentiöst vis. Man kan ses i all enkelhet över en kopp kaffe en stund, eller en bit mat en kväll. Och behöver man ett handtag finns det alltid någon som ställer upp och hjälper till.

Ett rikt föreningsliv

Thyra är vad som brukar kallas för en föreningsmänniska och byn har ett mycket rikt och aktivt föreningsliv. Thyra är ordförande i Ställdalens naturstudieklubb och hon är kassör i Ställdalens fotoklubb. Hon är dessutom medlem i byalagsföreningen och i Ställdalens PRO.

– Jag har tänkt att bli medlem i Ställdalens AIK också, säger hon.

Det där att vara aktiv i det lokala föreningslivet ser Thyra som ett utmärkt sätt till social gemenskap.

– Det är roligt och man lär känna människor. Många nyinflyttade i byn väljer att gå med i föreningarna just för att lära känna folk.

Många flyttar tillbaka

Även om Ljusnarsbergs kommun i vissa sammanhang kallas för en

utflyttningskommun så ska man inte glömma bort att människor flyttar till kommunen också, bland annat just till Ställdalen.

– En hel del pensionärer som bott här förr flyttar hit igen. Och många yngre som flyttar hit arbetspendlar till andra platser, en del är borta hela veckorna. Och så har vi holländare och engelsmän som köpt hus här också.

Då och då anordnas det hemvändar-träffar i byn och det är populärt.

– Och midsommarfirandet vid Bruksgården som Ahlstrom bjuder på drar alltid en himla massa folk.

Byn har en tåghållplats och faktiskt relativt bra kommuniktionsmöjligheter via tåg med omvärlden.

– Tågen stannar flera gånger om dagen här och vi kan bland annat åka från Ställdalen till Örebro med tåg. Det är ju helt perfekt. Tyvärr lade de ner tåglinjen till Kristinehamn nu i juni.

Handlar på hotellet

Thyra saknar dock en lanthandel i byn.

– Vi hade en lanthandel här för några år sedan. Det som är bra är att vi faktiskt kan handla det nödvändigaste på hemmaplan även idag, på hotellet i byn som har ett litet bassortiment med matvaror.

Intresset för naturen är grundmurat hos såväl Thyra som hos hennes make Bengt och deras hund Jansson. Trion tillbringar många timmar ute i skogarna runt omkring byn.

– Jag brukar stirra nedåt på växter och maken spanar uppåt på fåglarna. Jag kombinerar även mitt naturintresse med mitt fotointresse och fotograferar naturbilder, säger Thyra.

Två glada Ställdalsbor. Thyra Lundell och hunden Jansson.

I Ställdalens finns:

En ungdomsgård som Ställdalens AIK driver.

Bergslagsvallens idrottsplats.

Skidspår med elljus.

En folkpark med ett motorkafé.

En badplats vid Sågdammen där simskola bedrivs på sommaren.

En bytidning vid namn Ställdalsbladet som utkommer åtta-nio gånger per år och ges ut av Ställdalens byalag.

Ritas hotell med sportpub.

Ställdalen:

Ligger: 7 kilometer norr om Kopparberg.

Avstånd till Örebro: 8,5 mil.

Närmaste sjö: Björken

Så kommer du hit: Enklast med bil via länsväg 792.

Några viktiga företag: Ahlstrom, IH Svets och Armatic.

Några aktiva föreningar: Byalaget, Ställdalens AIK, naturstudieklubben, fotoklubben och Ställdalens PRO.

Det visste du inte om Ställdalen:

Vid reningsdammarna på östra sidan om sjön Björken finns sedan några år tillbaka en väldigt tät population

av andfågeln vigg som häckar där vid reningsanläggningen.

Berättelsen om Beru:

Exakt var Beru har sin hemvist är osäkert, men det är någonstans i skogarna i Bergslagen, kanske precis strax utanför Ställdalen. På Ställdalens handtryckeri har Beru fått sitt nya hem, figuren står som frontsymbol för föreningens hela verksamhet. Enligt berättelserna kan Beru ursprungligen ha varit en tordyvel med magiska krafter. I ljusnarsbergs-krönikor från 1700-talet omnämns Beru. Han anses sprida lycka och välstånd till hemmets ägare. Den lokale konstnären Jeppe Nilsson skapade figuren så som han såg den och i ett EU-projekt på 1990-talet överfördes motiv av Jeppe Nilsson från trästock till silkscreen. Senare bilades den ekonomiska föreningen Ställdalens handtryckeri som fortfarande arbetar med tygtryck i byn.

Mer läsning

Annons