Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byträff med mycket snack

HÖRKEN. Det är en tradition med fyrtio år på nacken. Andra helgen i mars träffas byborna i Hörken och grillar korv tillsammans.

Annons
Gemenskap vid brasan. Alf Djupman och Arne Persson har ordnat med korvgrillning i byn.

Den här dagen brukar kallas för Finnstängseldagen. Fast i dag har Hörkens bygde-gårdsförening bestämt att den bara får heta friluftsdag i stället.

– Vi brukar egentligen promenera till Finnstängslen, ett gammalt skogvaktarställe en bit bort här ifrån. Men det är många som börjar bli gamla och inte orkar att gå så långt längre, berättar Arne Persson.

Kläckte en idé

År 1969 flyttade jaktvårds-klubben en koja till Finnstängslen och 1971 kläckte Kalle Strandell idén att Hörkenborna skulle ha en friluftsdag där och det blev Finnstängseldagen.

– Helgen efter Vasaloppet träffas vi och den traditionen har vi hållit fast vid. Men de senaste två åren har vi valt att ses på badplatsen vid Norra Hörken i stället, säger Oskar Martinsson.

En ordentlig grillbrasa brinner i eldstaden intill vindskyddet vid sjön. Alf Djupman lägger på grillkorv och värmer korvbröd.

– Vi har mer än hundra korvar så det räcker åt alla. Ta flera korvar. Ät bara, uppmanar Alf.

Närvaroprotokoll

Klockan är strax före tolv på söndagen. En hel del folk har redan ätit korv, druckit kaffe och språkat en stund med sina grannar. Några beger sig av hemåt samtidigt som nya människor kommer till platsen. Leif Larsson går runt med blocket och för närvarokontroll för rapportering till bygdegårdsföreningens arkiv.

Klubben säljer lotter också, fem kronor stycket. Gun Persson och Marianne Martinsson handlar lotter.

– Vi har årsmöte i kväll och då får vi reda på vilka som vinner, säger Marianne.

Olika samtalsämnen

Samtalsämnena kring lägerelden skiftar. En stund handlar det om skid-VM. Strax är ämnet byns placering mellan Kopparberg och Grängesberg. Lokaltidningen och vad som stått och inte stått i den diskuteras en stund,

Fler korvar läggs på gallret och Alf vill att alla tar en korv till. En bil stannar till vid vägkanten och strax har ytterligare några bybor slutit upp intill korvbrasan.

Köper lotter. Marianne Martinsson testar lyckan i lotteriet som det är dragning på senare. Till vänster Gun Persson.
På spaning. Dvärgpudeln Moses på friluftsdag. Ett hundskall långt borta fångar uppmärksamheten.

Mer läsning

Annons