Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerbesked fördröjdes fem månader

En patients diagnos av malignt melanom fördröjdes med fem månader. Fyra olika läkare var inblandade i fallet och nu kritiseras Kopparbergs vårdcentral för hur de skött ärendet.

Annons

Hyrläkare var involverade i ärendet och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, påpekar risker med för många hyrläkare i verksamheten.

Det började med att patienten sökte vård för att få ett födelsemärke bedömt. Läkare nummer 1 ansåg att födelsemärket skulle tas bort vilket läkare nummer 2 sedan gjorde. En undersökning visade senare på ett malignt melanom vilket anmäldes av patologiska avdelningen till Regionala tumörregistret. Ett remissvar om det hamnade hos läkare nummer 3 utan åtgärd.

När Regionala tumörregistret fem månader senare påminde vårdcentralen om att det behövdes kompletterande uppgifter i ärendet så skickade läkare nummer 4 remissen till hudmottagningen samma dag.

Hela denna hantering gjorde att handläggningen av remissen fördröjdes med fem månader, fastslår IVO.

IVO konstaterar att vårdcentralen har svårt att bemanna med enbart ordinarie läkare men att vårdgivaren arbetar med att lösa bemanningsbristen. Dessutom jobbar vårdgivaren med att se över arbetsrutiner vid provsvar och remissvar. Några ytterligare åtgärder krävs därför inte nu, enligt IVO.

Mer läsning

Annons