Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern ville satsa mer på skolan

Centerns Andreas Alexandre ville skjuta till 667 000 kronor i budgeten för 2012 till bildningsförvaltningen. Han föreslog att pengarna skulle tas från kommunstyrelsens disponibla medel.

Annons

– De föreslagna besparingarna är mycket tuffa, sade centerpartisten i budgetdebatten. Inom grundskolan innebär förslaget att en årsarbetare försvinner och inom förskolan bantas personalen med 0,6 årsarbetare.

Andreas Alexandre föreslog också att måltalet 220 volymtimmar per årsarbetare ska minskas till 200 volymtimmar. Förslaget beräknas kosta 360 000 kronor.

Fick delvis medhåll

– Vi har definitivt råd med denna satsning på skola och förskola med tanke på det avsevärt förbättrade skatteunderlaget för 2012, sade centerpartisten.

Bildningsutskottets ordförande Gert Stark (S) höll delvis med centerpartisten. Han påpekade dock att kommunen ligger under 200 volymtimmar per årsarbetare.

– Frågan är var vi ska ta resurserna. Vi kommer till den nivå där lärarna inte räcker till alla klasser. Jag önskar vi hade mer pengar.

Moderater lade ner röster

Gert Stark påpekade att det finns fler äldre än barn i Ljusnarsbergs kommun som behöver ha resurser. Han sade att kommunen måste försöka övervintra till 2013.

– Då hoppas vi på mer pengar i utjämningssystemet, sade socialdemokraten.

Centerns ändringsförslag angående mer pengar till bildningsförvaltningen gick till omröstning. Centern fick med sig Kraftsamling för Ljusnarsberg och Sverigedemokraterna. Men det räckte inte för att förslaget skulle gå igenom.

Majoritetens förslag vann med 18 röster mot 7 sedan de fem moderaterna avstått från att rösta. Därmed blir det ingen utökning av bildningsutskottets budget.

Mer läsning

Annons