Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cheferna bor inte i Ljusnarsberg

Ingen av de nio tjänstemän som ingår i Ljusnarsbergs kommuns ledningsgrupp betalar kommunalskatt där. Samtliga är skrivna i andra kommuner i Örebro län.

Annons

– Det här är en problematik som vi lyfter varje gång en tjänst blir vakant, säger kommunalråd Ewa-Leena Johansson (S). Vi hoppas varje gång på sökande från kommunen. Men det är svårt att hitta nytt blod och rätt kompetens bland de bosatta här.

Kommunalrådet tycker av många skäl att det vore bra om cheferna bor i kommunen. Det skulle vara praktiskt och tjänstemännen skulle få bättre insikt i vad det pratas om och hur vindarna blåser.

– Inte minst viktigt är att det skulle skapa en legitimitet bland invånarna om cheferna bor här.

Intern rekrytering förr

Tidigare rekryterade kommunen ofta sina chefer internt. Men i takt med att den kommunala organisationen minskats har kraven blivit högre.

– Det har inte varit helt lätt att rekrytera cheftjänstemän på senare år, säger Ewa-Leena Johansson. Vi annonserade efter både skolchef och kommunchef två gånger.

”Leva med problemet”

Kommunalrådet tror att Ljusnarsbergs kommun får leva med det här problemet. Hon ser inget sätt att kunna tvinga chefer att bosätta sig i kommunen.

Hon får medhåll av Peter Bring, kommunchef i Lindesberg. Att sätta som krav att en chef ska bo i kommunen är inte hållbart, menar han.

– I de anställningar jag varit med om har vi inte ställt krav om var chefen ska bo.

Läs mer i lördagens tidning

Mer läsning

Annons