Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chokladbollar, pingis och skratt

För två år sedan hade Ljusnarsberg den största junissektionen i Örebro län. Nu har de krympt något men fortfarande är det svårt för de få ledarna att hinna med alla barn och ungdomar.

Annons
Ralf Nielsen, ledare för Junis, IOGT-NTO:s ungdomsförening, fångar vant upp Elisabeth Larsson när hon kastar sig upp i hans famn.

Varje vecka träffas nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s ungdomssektion i Ljusnarsberg, Junis, för att titta på film, leka, spela pingis eller ha skaparverkstad.

– På torsdagar har vi aktiviteter här, i gamla Folkets Hus i Kopparberg, och på tisdagar träffas vi i en lokal på asylboendet i Ställdalen, säger Ralf Nielsen.

Idag är han själv ledare för junisbarnen.

– Det brukar komma mellan 15-20 barn varje gång. Vi skulle behöva vara fler ledare men vi är kanske dåliga på att förmedla att vi finns och att vi vill ha hjälp, säger han och berättar att de är tre stycken som delar på ansvaret att hålla junisföreningen levande. Till sin hjälp har de även två ungdomsledare och förståss alla barnen som också är delaktiga.

– Föreningens styrelse består till 50 procent av barn, säger Ralf Nielsen.

Eftersom Junis

är IOGT-NTO:s ungdomssektion finns en tanke om att de ska prata om värderingar och nykterhet på träffarna, men med så många energifyllda barn och så få ledare så hinns det inte med.

– En av våra uppgifter är att arbete med integration, det har vi satsat på i år med träffarna i Ställdalen, som har gått jättebra, säger Ralf.

Storbak. Minst 200 chokladbollar ska de baka inför marknaden i Ställdalen. Ledare Ralf Nielsen fördelar sockret mellan Edolf Larsson, Jens Nielsen, Salam och Reem samt Elisabeth Larssons färgglada skålar.Foto: Sofia Gustafsson
Fritidsgård. Junisträffarna i gamla Folkets Hus fungerar som en form av fritidsgård för alla mellan sju och 14 år. – Vi har ett bra samarbete med fritidsgården så vi har kört det stuket på träffarna i år, säger Ralf Nielsen.
Reem och Salam tvättar händerna innan det är dags att baka chokladbollar.

Mer läsning

Annons