Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagård tränade kopparbergare

– Då tar vi i allihopa! Tolv repetitioner på maskinerna. Det är bra, det ska kännas tungt!
Ett styrketräningspass på Värket pågår och Henrik Dagård är instruktör.

Annons
Muskelträning pågår. Jan Malmström jobbar på medan Henrik Dagård manar på.

Jan Malmström har fått sina instruktioner. Nu arbetar han vid en av maskinerna i träningslokalen. Henrik är där och manar på.

Ett tiotal personer sitter och jobbar vid lika många maskiner. Det är cirkelträning som gäller. Snabba pass vid varje maskin och byt till nästa. Tempo!

– Det ska vara korta pauser. Ni ska inte hinna återhämta er riktigt mellan varje moment, säger Henrik.

I september i år öppnade gymanläggningen Värket i Bångbro. En mångmiljonsatsning på friskvård och hälsa i Ljusnarsberg. Första målsättningen med verksamheten är 350-400 medlemmar. Redan har 245 personer tecknat medlemsskap.

Henrik Dagård är före detta elitidrottsman med ett EM-silver i Helsingfors i tiokamp 1994 som främsta merit. Nu jobbar han i branschen som bland annat fystränare och friskvårdsinstruktör och som säljare.

Två träningspass med två olika grupper är inbokade med Henrik Dagård denna dag på Värket.

Han startar övningarna i konferensrummet. Först ett teoripass. Att motionera och träna är förstås alltid bra, men att göra det på ett medvetet och planerat sätt är så mycket bättre. Att veta vilka muskler man behöver träna och att veta hur man ska träna är av största betydelse.

Henrik betonar ord som träning, balans, återhämtning och förbättring.

– Din fysiska status är en färskvara som du ständigt måste underhålla. Men att bara simma eller bara löpträna räcker inte utan styrketräningen behövs för att få balansen i kroppen och för att bättre kunna klara av sitt vardagliga liv.

Kroppen ska ses som en helhet och därför måste också ett helhetstänk, byggt på individuella förutsättningar, finnas med i träningsprogrammet.

Nu är det dock slutsnackat och dags att svettas. Ner en våning till träningslokalerna. Alla deltagare placerar sig vid varsin maskin, instruktioner delas ut och träningspasset är igång.

En funktionell träning. För en funktionell styrka. Adam Johansson svettas på Henrik Dagårds träningspass.

Mer läsning

Annons