Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att kläcka idéer för framtiden

Det gäller att hitta något som drar folk till Kopparberg, både som turister men också som inflyttare. Om detta var många överens när det blev idé-ting i Kyrkbacksskolan på tisdagskvällen. Ett 30-tal unika förslag kom in och dessa ska nu bearbetas av en grupp som ska vaska fram ett drygt halvdussin som kan få bidrag till vidareutveckling.

Annons
Unga idégivare. Jonatan Ersarp, Lonneke van Dam, Alina Pöchhacker, Emmy Draxler och Sofie Eriksson hade diskuterast utvecklingsfrågor i skolan och hade med sig en del idéer till tisdagens idémöte. bild: klas holmquist

– Det handlar om att samla alla goda krafter. På en sådan här pass liten ort är samverkan viktig, säger Ulf Hildebrandt.

Han är ordförande i intresseföreningen Utveckling Ljusnarsberg som tillsammans med kommunen ligger bakom idé-tinget. Det är en satsning som till nästa år kanske kan ha fått fram ett par, tre hållbara och utvecklingsbara idéer till kommunens fromma.

Bland de som lämnades under kvällen fanns älgtornsboende, filmatisering av dramatiska händelser i kommunens historia och vildmarksupplevelser.

– Det viktiga är inte att det är färdiga idéer, utan att det finns något att bygga vidare på tillsammans, säger Ulf Hildebrandt.

Fram till den 21 maj kan idéer lämnas in.

Diskussionsgrupper

Mötet hade lockat ett 30-tal ljusnarsbergare i alla åldrar.

Efter en inledning av kommunchef Tommy Larserö och näringslivschef Tomas Larsson tog Klas Brynte över. Han delade in folk i grupper som fick diskutera och komma med synpunkter utifrån givna förutsättningar. Det gällde att ta fram vad som var bra med kommunen, vad det fanns gott om och hur de närvarande såg på framtiden. Utifrån det kom mängder av förslag. Dessa bildade sedan grogrund för själva idékläckandet runt borden.

Dags för lite fart

Många, såsom Sofie Eriksson från Kyrkbacksskolan, hade redan klart för sig vad hon ville ha:

– Vi måste få något som ger lite fart och som lockar folk. Ett dansställe vill jag också ha.

På nationaldagen presenteras vilka bidrag som får pengar för vidareutveckling.

Så här går det till

Fram till den 21 maj kan man lämna in idéer.

En projektgrupp går igenom förslagen och tar ut sex till åtta förslag att arbeta vidare med. Dessa får ett mindre ekonomiskt stöd, cirka 5 000 kronor. Dessutom bildas en arbetsgrupp med intresserade och mentorer kring förslaget som ska utveckla det inför nästa bedömning i höst.

Till hösten tas cirka tre förslag ut för en större satsning på utveckling och genomförande. De får dela på 50 000 kronor.

Slår Idé-tinget väl ut görs en ny omgång under april 2014.

Dessa går igenom bidragen och föreslår vilka som ska satsas på: Richard Voigt och Medelene Parviainen, kommunambas­sadörer, Gunilla Pöchhacker, Företagarna, Jeanet van Dam, Industri- och hantverkarföreningen, Ulf Hildebrandt, Utveckling Ljusnarsberg, Tomas Larsson, Ljusnarsbergs kommun.

Mer läsning

Annons