Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ville veta mer om ortens kändaste socialist

”Vet ni att jag egentligen älskar er till vanvett”, historikern Gunnela Björk läste vissa stycken högt ur Kata Dalströms outgivna memoarer när hon i torsdags kväll föreläste på biblioteket i Kopparberg. En tillställning som drog fullt hus.

Annons
Populärt. Det fanns inte en ledig plats kvar när Gunnela Björk föreläste om Kata Dalström på biblioteket i Kopparberg.

En bit över 60 besökare trängde i torsdags ihop sig inne på Kopparbergs bibliotek för att höra Gunnela Björks föreläsning om Fru Kata.

– Det är jätteroligt att hon uppmärksammas, folk har frågat efter mer information om Kata, säger Louise Dahlberg, bibliotekarie, och tillägger att det ju märks med tanke på att så många slöt upp för att lyssna.

Fru Katas lokala anknytning till Ljusnarsberg var orsaken till att Gunnela Björk en dag själv frågade om hon fick komma och föreläsa på biblioteket.

”Kata Dalström var en av den tidens absolut största kändisar. Men vad var det i hennes barndom och uppväxt som kunde förklara utvecklingen från överklassjänta till socialistisk agitator?”, inledde Gunnela föreläsningen.

– Jag tycker att Kata fallit lite i glömska och det är synd. Hon är värd att bevara i folks minne och i historien. Men det är en generationsfråga, de äldre vet vem hon är, säger Gunnela.

Hennes intresse för Fru Kata väcktes i arbetet med en almanacka om kvinnor.

– Jag skrev kort om henne i almanackan och kände då att hon var värd en hel biografi, säger Gunnela som nu är i full färd med att skriva just den biografin.

I arbetet med biografin har Gunnela varit mycket i Ljusnarsberg och fått stor hjälp av hembygdsföreningen och hon skänker ett särskilt tack till Håkan Mossberg som visat henne de spår av Kata som finns på orten.

För tillfället går Gunnela igenom Kata Dalströms gamla memoarer, eller dagböcker, som till mångt och mycket ger en bild av Kopparberg från 1860- och 70-talet.

”Han hade mig helt i sitt våld, men ej en gång överskreds det sjätte budet”, hon läser högt Katas egen beskrivning av romansen med en arbetarpojke på orten, en ”kanalarbetare, som fick sparken när deras kärlek avslöjades.

– Kata beskriver själv hur mycket det präglade henne att leva här nära inpå fattigdomen och arbetarna.

Gunnela berättar vidare om stenen vid trekanten i Kopparberg.

– Där stod Kata och agiterade. Hon säger att hon fick sin socialism från arbetarna i Kopparberg, men det kan förstås vara något hon tillrättalagt i efterhand.

Skämtsamt berättar Gunnela att biografin om Kata är en rehabilitering efter den förra biografin hon skrev, om Margaret Thatcher.

– Det här är en beskrivning av andra sidan av politiken. Men jag tycker att det är roligt att skriva om kvinnor, det går inte att komma ifrån.

Mer läsning

Annons