Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deilys är redo att få folk att dansa på nytt

1975 bestämde skolkompisarna att de skulle starta dansbandet Deilys. Strax var en första spelning bokad. 35 år senare håller bandet fortfarande ihop.

Annons
35 år som Deilys. Bandet spelar fortfarande ihop. Sören Henrixon, Janne Danielsson, Leif Ericsson, Hasse Östman, Mikael Ståhl och Susanne Henrixon.

Musiken hörs ut på gatan från uthuset hemma hos Leif Ericsson i Kopparberg. Det är lördag eftermiddag. Deilys har träffats för att spela tillsammans.

– Vi har en spelning i Västerås och måste friska upp några av låtarna, säger Mikael Ståhl.

Kompisar

I dag kallar sig inte Deilys för dansband längre, snarare ett pop-rock-coverband. Men när allt började så var det dansbandssvänget som gällde för de unga gossarna.

De studerande på Furåsskolan i Hällefors. Alla utom Hasse Östman som var grythyttebo och gick på Lindhskolan.

– Men Hasse var med oss. Vi kände varandra allihopa tack vare våra farsor som höll på med musik, berättar Sören Henrixon.

– Då var dansbandsmusiken stor. Det var dans i parken tre gånger i veckan och vi hängde ofta där, säger Mikael Ståhl.

Tvättstugeföreningen

Bandet repade in låtar. Strax var första spelningen bokad.

– Tvättstugeföreningen bokade oss till Bredsjö Folkets park. Gaget var 60 kronor, minns Hasse.

Flera år av turnerande

Killarna älskade musik och fick allt fler spelningar. 1980 kom en satsning på allvar när ett produktionsbolag tog hand om bandet. Nu började flera år av turnerande i landet. Samtidigt klev Sörens syster Susanne in som sångerska.

– Som mest hade vi 107 spelningar på ett år, 1983, säger Janne Danielsson.

Åren på landsvägen var händelserika och historierna är många. Givetvis köpte Deilys en turne-buss, det måste man ju.

Mycket krångel

– Men vad den bussen krånglade. Vi fick ofta hyra buss ändå. Och säkert hälften av gaget gick åt till att hålla vår buss i gång, säger Mikael och de andra skrattar igenkännande.

– Men den blev fin. Vi inredde med sängar och flygplansstolar, säger Hasse.

Vid mitten av 80-talet skingrades så kompisgänget till olika delar av landet. Avståndet och nya uppgifter i livet gjorde att tiden med Deilys avstannade.

– Vi la aldrig av, men det blev många års stiltje, säger Leif.

Nostalgidagar

I bland återuppstod Deilys, även i andra konstellationer, men inget bestående.

Men 2007 skedde så något som skulle bli startknappen för det ursprungliga Deilys att göra come back. Hällefors hade Nostalgidagar och frågan ställdes om Deliys ville samla ihop gruppen igen för en nostalgispelning. Så skedde och det blev en nystart. Sedan dess är Deilys tillbaka på banan igen.

Låtarna sitter

– Vi är som syskon. Samspeltheten sitter djupt. Oftast behöver vi inte säga så mycket. Och det är otroligt hur en låt kan finnas kvar i huvudet fast det kanske är tjugo år sedan man spelade den, säger Leif.

Mer läsning

Annons