Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av lagretklara att tas i bruk

Lagerbygget vid bryggeriet går framåt – den tuffa tidplanen till trots. De största arbetena är så gott som klara och nästa vecka ska delar av lagret tas i bruk.

Annons
Golvet gjutet. Under veckan som gått har nästan 7 000 kvadratmeter golv gjutits in i bryggeriets nya lager. Det innebär att bryggeriet kan ta delar av lagret i bruk under nästa vecka.

– Det har gått bra, trots omständigheterna. Vi ligger en vecka efter den ursprungliga tidplanen, vilken var tuff redan från början, säger Tommy Allström vid företaget TAD, som har totalentreprenaden.

Snö och kyla

Omständigheterna han hänvisar till är den tidiga vintern med kraftig kyla och mycket snö. Likaså att de tvingats spränga 8 000 kubikmeter mer berg än beräknat.

I augusti förra året drog bygget i gång. Sammanlagt har bland annat 30 000 kubikmeter berg och 45 000 kubikmeter schaktmassor forslats bort från området. Ett bra tillskott till täckningen av soptippen på Skäret.

Toaletter återstår

Byggets alla stora delar är så gott som klara. Under veckan som gick lades sista handen på den sista stora delen då nästan 7 000 kvadratmeter betonggolv gjöts in. Det som återstår är att inrätta toalett och kontor samt diverse övriga installationer.

– Allting kommer troligtvis att vara klart i april, säger Tommy Allström.

Redan nästa vecka ska delar av lagret tas i bruk. Då ska hela portar ha kommit på plats och bygget därmed vara helt tätt.

Lagret har en yta på 6 500 kvadratmeter, är förberett för ett höglager och byggs för att bryggeriet ska kunna möta en ökad produktion.

Kommunen äger

Det är kommunen som, genom ett helägt bolag, bygger lagret. Pengarna som lånas till bygget går kommunen i borgen för – ett borgensåtagande på maximalt 45 miljoner kronor.

Bryggeriet får sedan hyra lagret av kommunbolaget under fem år. Därefter ska bryggeriet ta över lagret och alla de kvarvarande kostnaderna.

Hårda krav. Det krävs ett hårt och slätt underlag när ett golv ska gjutas in. Det har anläggarna vid NCC ordnat.
Bruk för mycket bruk. Upp till 450 kubikmeter betong per dag har gått åt till gjutningen av golvet. Därför blandades också betongen på plats i stället för att fraktas dit.

Mer läsning

Annons