Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Den behövs för attminska arbetslösheten”

Ljusnarsbergs kommun ska satsa på en arbetsmarknadsenhet. Det står klart efter kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen.

Annons

– Vi har en hög ungdomsarbetslöshet i kommunen, säger Astrid Dahl (V). Därför tror jag att det här är en bra lösning.

Ljusnarsbergs vuxam, som står för vuxenutbildning och arbetsmarknadsenhet, ska starta fortast möjligt. Tanken är att enheten ska erbjuda arbetslösa, som är eller riskerar att bli beroende av försörjningsstöd, ett aktivt stöd i form av praktik, sysselsättning eller studier.

– Ambitionen är att stärka individens förmåga till en egen försörjning och minska utanförskapet, säger näringslivsutvecklare Tomas Larsson, som föredrog ärendet för kommunstyrelsens ledamöter.

Genom den här satsningen hoppas kommunen också kunna minska kostnaderna för försörjningsstöd, som ökade med hundra procent förra året.

– I dag finns mellan 340 och 350 arbetslösa i kommunen, säger kommunchef Tommy Larserö. Nu ska vi försöka reda ut hur många av dessa som kan ta ett jobb. Jag tror att den här satsningen är vad kommunen behöver för att minska arbetslösheten.

I dag finns 35 arbetslösa som kan delta i arbetsmarknadsenhetens satsning. Men så många kommer dock inte att få chansen i år.

– En rimlig bedömning är att vi kan klara att hantera 20 personer under hösten, säger Tomas Larsson.

Kommunen kommer nu att skriva avtal med Arbetsförmedlingen angående antal deltagare som enheten kan ta emot. Kommunens bildningschef Anders Nordlund blir verksamhetschef för arbetsmarknadsenheten.

Mer läsning

Annons