Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är en ära att få vara med”

Bluesmusikern Sven Zetterberg hade ingen tanke på att han skulle kunna komma ifråga som ambassadör för Ljusnarsberg. Därför blev han förvånad när en tjänsteman på kommunen ringde och hörde sig för om han var intresserad.

Annons
Sven Zetterberg. arkivbild: kjell stockhaus

– De första jag kom att tänka på är Sören Karlsson och Janne Westlund, säger Sven. Sören har gjort mycket för ortens ungdom och bluesförening. Janne är en duktig rallyförare med många fina resultat. De skulle vara bra ambassadörer.

Sven hade från början en viss reservation. Han turnerar och reser en del. Därför är han inte tillgänglig när som helst. Ganska snart förstod han dock att det var många som skulle utses till ambassadörer.

Åker ofta hem

– Därför tror jag inte det blir så krävande. Skulle jag ha varit ensam ambassadör hade jag tackat nej, säger Sven, som flyttade från Ställdalen 1972.

Sedan 1991 bor han i Stockholm. Men han åker ofta tillbaka till sin gamla hembygd. Fyra–fem gånger per år reser han hemåt för att besöka vänner och bekanta i Bångbro, Kopparberg och Ställdalen.

Ställdalsnaturen bäst

– Jag vet inte än så mycket om vad uppdraget går ut på. Vi är utlovade information i samband med en inspirationsdag den 22 september. Mycket kommer att gå ut på att säga något om Ljusnarsberg. Det gör jag hela tiden och det kommer jag att fortsätta göra.

Sven Zetterberg har ett favoritställe i kommunen. Det är naturen kring Ställdalen som han tycker är i särklass. Han pratar sig varm för området ovanför Älvhöjden ned mot Brattforsen.

– Jag säger jämt till folk att besöka det området. Det bör man se. Sedan har vi fisket. Det finns mycket fisk i sjöarna. Själv är jag också svag för de gamla gruvområdena. De är inte vackra men spännande att se. Jag gillar framförallt Polhemsgruvan och gruvan i Ställberg. Nu höll jag på att glömma Hörken, som är ett extremt fint ställe.

Bluesmusikern ser det som en ära att få vara ambassdör för Ljusnarsberg. Nu väntar han med spänning på att få träffa de flesta av de andra ambassadörerna nästa vecka.

Ambassadörerna

Elva män och tre kvinnor blir ambassadörer för Ljusnarsbergs kommun. Fullmäktige sade ja till de föreslagna kandidaterna i går kväll.

Här är listan:

Robin Eriksson, Idol-finalist 2008.

Odile Fallenius, jurist.

Mattias Hart, vd IM Hart.

Uno Hedin, journalist och radiopratare.

Fredrik Johansson, elitcyklist.

Thorbjörn Larsson, chefredaktör och TV-chef.

Camilla Lindh, internationell fotomodell.

Bengt Ljung, internationell företagare.

Sten Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

Torbjörn Nilsson, vd Bandstål.

Madelene Parviainen, forskare inom fysik.

Anders Welander, intendent på Bukowskis.

Rickhard Voight, platschef Kopparbergs bryggeri.

Sven Zetterberg, musiker.

Mer läsning

Annons