Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tog 17 år innan knölkallan blommade

För 20 år sedan fick Ilva en knöl av en knölkalla från brorsan. Det tog 17 år innan den ovanliga växten gick i blom. Och nu blommar den igen, bara tre år senare.

Annons
Nu blommar kallan. Ilva Persson, Kaija Remonen och Rose-Marie Gustafsson. Och hunden Hilda.

– De här knölkallorna blommar bara en gång på 15 år ungefär så det här är inte så vanligt, det som du nu ser, säger Willy Andersson.

Vi befinner oss i köket hemma hos Ilva Persson och Ivan Nylund. Det är här som de två jätteknölkallorna finns.

– Den ena knölen väger 3,2 kilo och den andra väger 2,6 kilo, berättar Ilva.

I köket finns även Willy, Kaija Remonen och Rose-Marie Gustafsson. De har också knölkalla hemma hos sig. Som inte har blommat än.

– Vi har fått småknölar från Ilva. Och det blir allt fler personer som har knölkalla hemma häromkring nu när de får småknölar av oss, säger Willy.

– Det är inte en särskilt vanlig växt. Men de har en på Botaniska trädgården i Lund har jag läst.

Det finns många arter av kallaväxter. De växer i tropiskt klimat vanligtvis. När den odlas i kruka kräver den en hel del skötsel.

– Den får inte bli torr i jorden. Och under vintern ska den vila på ett utrymme där det är några plusgrader. Och på våren sätter man knölen i jord igen, säger Ilva.

En vanlig växtsäsong så ger den bara blad. Den ser då ut som ett litet träd.

Till hösten vissnar bladverket för att nästa säsong börja om på nytt. Och runt knölen utvecklas nya småknölar som kan sättas i egna krukor.

För tre år sedan blommade plötsligt båda Ilvas knölkallor. I år blommar en av dem igen. Nu har den blommat i två veckor och blomman börjar tappa något av sin lyster i färgen.

Och när en kalla blommar är den vacker att se på men den luktar inte lika trevligt. Blomman har en tung, stark och mustig lukt som av de flesta människor uppfattas som obehaglig. Blomman luktar skunk, som Ivan uttrycker det.

Exakt vad den här kallan heter är sällskapet inte helt säkra på. Amorphophallus ska var det korrekta namnet.

– Vi tycker växten ser mest ut som en konjakknölkalla, säger Willy.

Willy har haft sin knölkalla i fem år.

– Den bör väl statistiskt sett blomma om tio år, konstaterar han.

Mer läsning

Annons