Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dioxin-förorenad mark på Skäret måste bort

Ljusnarsbergs kommun söker 100 000 kronor i bidrag för att gräva bort dioxin-förorenad jord på Skäret. Området är förorenat efter tidigare industiverksamhet på platsen.

Annons

Det är efter den sågverksverksamhet som fanns på området tidigare som föroreningar har påträffats, främst efter impregnering av virke. År 2008 gjorde länsstyrelsen en översiktlig undersökning av tio före detta sågverk i länet, bland annat Skäret. På områdena påträffades till exempel kadmium.

År 2011 genomfördes en förstudie med ett stöd från Naturvårdsverket på 400 000 kronor. Förstudien visade att det förekommer dioxin inom hela sågverksområdet men att halterna varierar mellan låga, måttliga och mycket höga. På ett område på Skäret har dock mycket höga dioxinhalter uppmätts. Det är där som kommunen nu vill gräva bort jord. Det handlar om cirka 30 kubikmeter jord på ett cirka 150 kvadratmeter stort område som i så fall ska bytas ut och det söker kommunen finansiering för.

Bergslagens Miljö- och Byggnämnd, BMB, har gjort en ansvarsutredning för saneringen på området med slutsats att det inte finns någon efterbehandlingsansvarig som ska stå för kostnaderna. Om bidraget beviljas planeras saneringen att utföras under hösten 2013 med slutrapport den 31 december 2013.

Sågverket på Skäret lades ner år 1967. År 2003 köptes fastigheten av stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg. År 2007 köptes den av Operafastigheter AB.

Mer läsning

Annons