Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dröm blir sann i gamla skolan

Här ska det bli ett vandrarhem, ett lägenhetshotell, en camping och en inomhuslekpark. Jeroen Dekkers och Felicitas Nowak förverkligar sin företagsidé i den gamla skolan i Bångbro.

Annons
Ett perfekt läge för företagande. Felicitas Nowak och Jeroen Dekkers köpte Bångbro skola. Här ska det bli vandrarhem och turistcenter.

Det är minst sagt gott om plats i skolan. Anläggningen är utrustad med en egen gymnastikhall och i skolhuset finns det flera stora lektionssalar med högt i tak. Alldeles intill finns Bångbro IP med fotbollsplan och hockeyrink.

– Jag köpte skolan av kommunen för några år sedan. Då drev jag redan en stugby i Sälen och arrenderade till att börja med ut skolhuset, berättar Jeroen.

Kraftsamling

Nu ska Jeroen och Felicitas satsa alla sina krafter på Bångbro. Stugbyn i Sälen ska säljas. Verksamheten här har redan öppnat i mindre skala, med servering, butik och en konstutställning. Till sommaren år 2012 ska allt vara i gång, enligt planerna.

– Men det är mycket arbete fram till dess, konstaterar Jeroen när vi går genom en av skolkorridorerna och ser målarfärgen hänga i stora flagor från väggarna.

Förälskade i Sverige

Jeroen kommer från Holland och Felicitas från Tyskland. De möttes och blev kära i Sverige. Jeroen drev stugbyn i Sälen och Felicitas skulle läsa en universitetskurs i Sverige om Norden och dess språk och kultur. Hon behövde dryga ut studiemedlen med en inkomst och fick ett extraknäck i en stugby i Sälen. Hos Jeroen. Resten är historia.

Både Jeroen som Felicitas är uttalade Sverige-entusiaster.

– Jag kommer från Ruhr-området i Tyskland. På ett litet område bor det fem miljoner människor och det är alltid ett otroligt högt tempo. I Sverige är det lugnt och tyst. Här finns det livskvalitet och en fantastisk natur, säger Felicitas.

– Hela Skandinavien är ju nästan som ett enda stort naturreservat, inflikar Jeroen.

Perfekt företagsort

Och Kopparberg som företagsort känns perfekt tycker de båda.

– Kopparberg ligger centralt. Inom 30 mil bor det tre miljoner människor och det är lätt att ta sig till och från Kopparberg.

Idéerna är många. De ska hyra ut kanoter. Felicitas ska starta en språkskola i svenska för tyskar och holländare. Att utveckla ett samarbete med andra företag och aktörer inom turistnäringen tycker de är en självklarhet.

Hus med historia

Det är några år sedan skolan i Bångbro stängdes igen. Husets historia vill Felicitas och Jeroen ska framhållas. På skolans vind har de hittat gamla skolböcker, planscher och skolbänkar. De ska inreda ett litet skolmuseum.

– Vi skulle gärna kopiera gamla fotografier från skolan och ta del av människors berättelser kopplade till skolan, säger Felicitas.

I en av de stora lektionssalarna ska de bygga en inomhus-lekpark. Ett annat rum ska bli sovsal. Ett tredje rum lektionssal för Felicitas språkskola och så vidare.

– Ja, vi har en hel del att göra innan allt det här är klart, konstaterar Jeroen med ett leende. Det ska bli kul.

Många idéer om framtiden. Det har Jeroen Dekkers och Felicitas Nowak om Bångbro skola. I just detta rum ska en inomhus-lekpark byggas.
Här ska det bli skola. Igen. I detta gamla klassrum ska Felicitas Nowak och Jeroen Dekkers driva sin språkskola för immigranter från Holland och Tyskland.

Mer läsning

Annons