Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt upp planen för operan

I dag har Opera på Skäret cirka 10 000 besökare per sommar. En ambition finns att fördubbla detta besökstal inom tio år. Opera på Skäret vill utreda möjligheterna till detta i en förstudie.

Annons

– Att få möjlighet att göra denna utredning om hur vi ska utveckla konceptet med Opera på Skäret är väldigt viktigt för hela verksamhetens framtid, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

Stiftelsen kulturcentrum Ljusnarsberg och Operafastigheter AB vill därför genomföra en förstudie där de viktigaste utvecklingsområdena för Opera på Skäret ska definieras.

Det handlar om att bland annat utreda vilka renoveringsbehov som det finns på Skärets fastigheter och även undersöka möjligheterna till att bygga nytt på området, till exempel för gästboende och för restaurangverksamhet.

– Vi har på tio år etablerat oss som en operafestival med hög kvalitet och med ett publiktal på mellan 8 000–10 000 besökare varje år. Men för att kunna utveckla detta behöver en hel del i den fysiska miljön på Skäret fixas. Ska vi växa så ska vi förstås erbjuda fler produktioner per år men då måste det till exempel också finnas boendemöjligheter och en plats att äta på för besökarna.

I dag finns ett operakafé med möjlighet till catering på Skäret.

Med förstudien vill Opera på Skäret mer konkret formulera och undersöka de utvecklingsmöjlgheter som behöver prioriteras inför framtiden.

En uttalad ambition är att öka nyttjadegraden av anläggningen under höst, vinter och vårsäsongerna.

Tanken är att Regionförbundet ska vara huvudfinansiär i förstudien och pengar söks nu såväl från Regionförbundet som från Ljusnarsbergs kommun, Landstinget och Sparbanksstiftelsen.

Den totala projektkostnaden beräknas till 325 000 kronor under åren 2014–2015. Från kommunen söker då Skäret en medfinansiering inför 2015 på 25 000 kronor.

Sedan är syftet med förstudien att denna kan ligga till grund för en större projektansökan till EU om att utveckla och stimulera turism och besöksnäring i regionen genom satsningar på Opera på Skäret.

Mer läsning

Annons