Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektronikföretaget som blev en livsstil

Familjen Larsson har försett flera generationer kopparbergare med tv och radioapparater, kameror och mycket annat under drygt 80 år. I Sven Larssons butik huserar sönerna Sven-Åke och Lars-Erik Larsson sedan ett halvsekel.

Annons
Hela familjen. Lars-Erik, hans fru Laila, brodern Sven-Åke och dennes son Thomas ser till att Sven Larssons rörelse lever vidare. Företagets grundare syns på bilden i nederkanten av disken.

– Om pappa startat någon annan affärsverksamhet hade vi säkert hållit på med det, säger Sven-Åke, som började som springpojke. Nu råkade det bli radio och tv. Men vi kunde ha sålt vad som helst.

Tanken var att bröderna så småningom skulle ta över verksamheten. Men det gick snabbare än väntat då pappan dog hastigt 1966.

– Vi kastades in i rörelsen när farsan dog, säger Sven-Åke. Ingen av oss var beredd. Philips ställde upp på ett beundransvärt sätt och hjälpte oss. De skickade hit personal som hjälpte oss mer än man kan begära. Sedan dess har vi alltid haft ett gott öga till Philips.

Byggde radioapparater

Pappa Sven var under sina år i branschen med om flera milstolpar. I början byggde han radioapparater själv. Fram till 1960-talet framkallades massor av svartvita filmrullar.

– Jag minns att vi kunde framkalla 200 filmrullar på en dag, säger Sven-Åke. Själva kopiorna gjordes av två anställda.

Med åren har affärsverksamheten blivit en livsstil för bröderna. Sven-Åke har hållit på i 51 år och Lars-Erik i 45. Storebror står i butiken och sköter inköpen tillsammans med sonen Thomas, som finns i firman sedan 20 år. Lillebror sköter bokföring och installationer. Brödernas fruar är också engagerade i företaget.

– Det har varit arbete, arbete och ett annat arbete, säger Lars-Erik. Jag var ifrån ett år då jag jobbade på Handelsbanken. Under många år var brorsan och jag också med i borgarbrandkåren, som vi lämnade 1999.

Pensionärer

I dag är egentligen bröderna pensionärer. Men ingen av dem har några planer på att sluta. Båda jobbar tolv timmar per dag plus en del lördagar.

– I bästa fall brukar det kunna bli två lediga veckor per år, säger Lars-Erik.

Pappa Sven tyckte det var en guldtid för butiken på 1950-talet. Sedan dess har sönerna upplevt flera perioder då nya produkter kommit och som fått kunderna att rusa till butiken.

– När färg-tv:n kom 1967 var det en bra tid för oss, säger Lars-Erik. På 1970-talet kom TV 2 och då fick vi massor att göra.

– Hemelektronikbranschen har varit fantastiskt duktig på att ta fram nya produkter. Det känns som det alltid är något nytt på gång, säger Sven-Åke.

Den kanske största ruschen kom när TV4 skulle starta i Kopparberg. Signalen kom dock inte fram utan de enda kanalerna som kunde ses via masten var SVT:s båda kanaler.

Paraboltätt

– För att fixa problemet subventionerades PAL-boxar för en hundralapp. Det ledde till att vi blev bäst i landet på att sälja dem. Det slutade med att Kopparberg med omnejd blev det paraboltätaste området i Sverige, säger storebror.

I samband med digitaliseringen av tv blev det en ny hektisk tid för familjen Larsson. Tre man åkte runt första dagen till hyreshusen i Kopparberg och installerade den nya tekniken.

– Hur många tv-apparater och annan utrustning som jag installerat går inte att uppskatta, säger Lars-Erik. Men jag har varit hemma hos de flesta invånare i kommunen. Det brukar hända någon enstaka gång varje år att jag är på ett ställe där jag aldrig varit tidigare.

Alla installationer har satt sina spår. Lars-Eriks knän, axlar och nacke börjar bli utslitna. Men han har inga planer på att lägga av.

– Kunderna vill inte det.

Personlig service

I fjol etablerade flera jättar inom branschen stora varuhus utanför Örebro. Flera mindre butiker i länet har redan slagits ut. Men inte Sven Larsson.

– Vi kan inte undgå att se deras annonsblad, säger Sven-Åke. Annars tycker jag inte vi märkt så mycket mer än att en del kunder blivit mer prismedvetna. Vi lever på vår personliga service och att vi har hela konceptet. Många behöver ha hjälp med att få produkterna att fungera. Därför tror jag vi har en framtid.

Mycket gammalt. Lars-Erik Larsson bläddrar bland gamla fotopåsar som finns bevarade. Även en massa glasplåtar finns osorterade i lådor.
Import. Sven Larsson började tidigt importera resegrammofoner från England. Det var innan butiken på Konstmästaregatan fanns.

Anno 1930

Namn: Sven Larsson i Kopparberg AB.

Grundat år: 1930.

Verksamhet: Radio- och tv-handel.

Historia i korthet: Vid starten hette butiken Sven Larsson Fotografisk och elektrisk affär. 1938 köpte Sven Larsson fastigheten Konstmästaregatan 10 där verksamheten fortfarande finns kvar. Företagets grundare avled 1966 58 år gammal. Sönerna Sven-Åke och Lars-Erik tvingades ta över butiken och på den vägen är det.

Mer läsning

Annons